Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Přerovská městská galerie představí díla průmyslového designéra

Plechové a drátěné plastiky, olejomalby s figurálními kompozicemi i specifické kresby ozdobí od příštího čtvrtku prostory Galerie města Přerova. Výstavní prostory zaplní dílo průmyslového designéra Miroslava Straky. Výstava dostane název Smysly. Jde o první výstavní projekt městské galerie v letošním roce. Od března ji vystřídá obsáhlá expozice věnovaná vzpomínce na nedožité 70. narozeniny zpěváka Pavla Nováka z Přerova. ČTK to řekla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

"Kromě nástěnných kompozic se návštěvníci dočkají i velké kolekce trojrozměrných předmětů, mezi nimiž budou moci procházet. Smysly, jak napovídá název výstavy, budou všudypřítomné nejen díky energii originálních exponátů, ale i díky zapojení vlastních smyslů příchozích," podotkla vedoucí městské galerie.

Autor děl Miroslav Straka se profesně zabývá kresbou, malbou, sochařstvím a designem. V posledních letech má na svém kontě ojedinělou kolekci plechových objektů a drátěných soch. Vedle nich budou součástí expozice i dřevěné plastiky. Přestože autor donedávna působil v jiné profesi a výtvarná činnost pro něj byla pouze zálibou, jsou jeho obrazy a sochy zastoupeny v soukromých sbírkách v Česku i v zahraničí. V roce 2001 se prosadil i v anonymní architektonicko - výtvarné soutěži za návrh kašny pro náměstí T. G. Masaryka v Přerově.

Vernisáž Strakových děl se uskuteční ve čtvrtek 23. ledna, výstava potrvá do 5. března. Od pondělí 10. března ji vystřídá obsáhlá expozice věnovaná vzpomínce na nedožité 70. narozeniny zpěváka Pavla Nováka, které připadají právě na toto datum. Při vernisáži na něj vedle rodiny a fanoušků osobně zavzpomíná například i František Ringo Čech.

Městská galerie byla na zámku v Přerově otevřena před čtyřmi lety. Prostory v bývalé stolárně zámku radnice využívá i k pořádání koncertů a muzejních vernisáží, dává prostor i výstavám souvisejícím s historickým vývojem města. V minulosti zde vystavoval například přední fotograf Jindřich Štreit, předloni se zde objevila ojedinělá výstava obalů gramodesek a dalších dobových rekvizit nebo listiny slavného šlechtického rodu Pernštejnů či staré tisky. Loni na podzim zde vystavovala své fotografie zpěvačka Eva Pilarová.

Zdroj: ČTK
Foto: http://www.kis-prerov.cz

Štítky galerie, Přerov, design, výstava, Pavel Novák, vernisáž, obrazová kompozice, plastika, Tomáš Garrigue Masaryk, Eva Pilarová, František Ringo Čech, Jindřich Štreit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovská městská galerie představí díla průmyslového designéra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.