Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Přerovský politik Dostál požadoval po zaměstnankyni orální sex. Nyní podal ve své kauze dovolání

Přerovský politik Marek Dostál, kterého loni v listopadu olomoucký krajský soud pravomocně potrestal za sexuální nátlak vůči zaměstnankyni, podal tento týden k Nejvyššímu soudu dovolání. Poukazuje v něm hlavně na to, že poškozená nebyla u hlavního líčení, a Dostál se tak nemohl konfrontovat s její výpovědí. Dostál kvůli kauze přišel o post radního a po odsouzení vystoupil z ODS. Funkci zastupitele si nechal.

Dovolání bylo podáno tento týden v úterý, řekl Dostál. Ve svých argumentech odkazuje na dřívější usnesení Ústavního soudu. „Za situace nemožnosti obviněného disponovat dostatečnou a řádnou příležitostí vyslechnout a zpochybnit věrohodnost svědka proti sobě, je dle názoru Ústavního soudu nezbytné posoudit, zda řízení jako celek bylo spravedlivé," řekl Dostál. Upřesnil, že v dovolání vyjmenovává další tři aspekty, které je podle něj nutné v jeho případu vyhodnotit.

Na nemožnost konfrontovat obžalovaného s výpovědí poškozené poukazovala u soudu také obhajoba. „Nebyl zde prostor pro extrémní chránění práv poškozené na úkor práv pana obžalovaného," řekl u krajského soudu Dostálův obhájce Petr Vavřík. Podle zmocněnce poškozené byl takový procesní postup na místě s ohledem na zvláštní status poškozené. Podle znalců se u ženy rozvinula posttraumatická psychická porucha, což soud vyvodil jako těžkou újmu na zdraví. U soudu nesvědčila kvůli svému psychickému stavu. Podle zmocněnce byla vyslechnuta podle zákona, stejný názor měl krajský soud. „Znalci se opakovaně vyslovili, že co se týče věrohodnosti, je u ní silná," uvedla soudkyně Michaela Burešová.

Dostál podle rozsudku zneužil postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, přiměl k orálnímu sexu. Soud mu za to uložil roční trest se zkušebním odkladem na dva roky. Zároveň musí poškozené zaplatit padesát tisíc korun. Dostál vinu celou dobu odmítal, tvrdí, že je za tím osobní msta poškozené, která mu zpronevěřila peníze.

Kauza jej stála politickou kariéru. Předloni v prosinci krátce po komunálních volbách kvůli případu rezignoval na funkci přerovského radního s tím, že chce očistit své jméno. Po pravomocném rozhodnutí ukončil kvůli kauze členství v ODS, rozhodl se ale, že si nechá mandát zastupitele, za což dosud sklízí kritiku opozice.

Autoři | Foto pomahamemestu.cz

Štítky Přerov, sex, krimi, soud, Dostál, dovolání, zneužití, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský politik Dostál požadoval po zaměstnankyni orální sex. Nyní podal ve své kauze dovolání  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.