Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Patří květináče na Sloup Nejsvětější Trojice? Zeptali jsme se olomouckých zastupitelů

Během uplynulých týdnů rozkvetlo centrum města. Výstaviště Flora zkultivovalo olomoucké parky a na klasických i nových místech vysadilo záhony obsypané květinami všech barev. Také na Horním náměstí se občané těší z pelargoniových pyramid. V minulých týdnech došlo i na Sloup Nejsvětější Trojice, nejvýznamnější památku Olomouce, která také dostala řádnou květinovou výzdobu. Toto rozhodnutí ale rychle polarizovalo Olomoučany na dva tábory. Jedna část je s květinami na Sloupu Nejsvětější Trojice spokojena, pro druhou je umístění květináčů na jedinou památku UNESCO ve městě nepřijatelné. Také anketa pod jedním z předchozích článků na Olomoucké Drbně potvrzuje rozdílné názory v olomoucké společnosti.

Otázky redakce

Patří podle Vašeho zastupitelského klubu květináče na Sloup Nejsvětější Trojice?
Jaké je ideální řešení pro sezónní návrat zeleně do centra města, potažmo na Horní náměstí?

Otázky byly položeny předsedovi zastupitelského klubu e-mailem 18. června v 11:30. Předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 24. června do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Jiří Zima (KSČM)

Je to zřejmě jedna ze snah magistrátu předstírat, že pro občany něco, či v tomto případě cokoliv, dělá. Pracovníci magistrátu evidentně trpí obavami, že by mohli být postiženi za tvůrčí impotenci, a tak bezmyšlenkovitě realizují jakýkoliv bláznivý nápad. Květinové záhony na sloupu nikdy nebyly? Tak šup tam s nimi. To je přece geniální tah! Jednou realizací sloup ozdobíme, bezdomovcům sebereme místo pro vysedávání, ale současně jako protihodnotu za tuto újmu jim poskytneme barevný přírodní pisoár. A co příště? Nejspíš zavezeme kašny hlínou a budeme v nich pro Olomoučany pěstovat salát!

Sloup přežil ostřelování města pruskou armádou a tento svérázný nápad přežije taky. Takže za dané situace hlavní hrozbu pro stav památky spatřuji v tom, co v případě netěsnosti izolace udělá se schodišťovými stupni pravidelná zálivka a přihnojování.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Jednoznačně květinová výzdoba na náměstí a tedy i na Sloup Nejsvětější Trojice patří. Výraz „květináče“ v nadpisu si myslím není vůbec na místě. Stalo se už tradicí, že cokoliv nového se udělá, tak to vyvolá vlnu kritiky. Některým prostě vyhovuje, takové to naše malé, domácí, „to chce klid!“ a nic nedělat, neměnit, nepodnikat. Já naopak tvrdím, že je nutno věci měnit, zkoušet nové cesty a to i za cenu omylů a přešlapů. Jedině tak se můžeme dostat dál, k lepší, vyšší kvalitě. A to platí i pro veřejný prostor. Ozelenění Sloupu Nejsvětější Trojice je toho dobrým příkladem. Možná, že přijdeme na to, že volba rostlin nebyla ta zrovna ta nejvhodnější, nebo že rozsah mohl být o něco menší, aby se tam dalo někde posadit, jak jsme byli po léta zvyklí. Ale důležitější je, že jsme to zkusili. Že jsme to zrealizovali, že to je vkusné a navíc to pěkně rozvířilo stojatou vodu věčným brblalům a kritikům.

Druhá část vašeho dotazu je na sezónní zeleň, ale já si dovolím uhnout k tématu stromů na náměstí. Vím, je to už obehrané, památkáři byly stromy opakovaně odmítnuty a autory úpravy náměstí zavrženy (do salonu stromy nepatří), ale já budu stále dokola požadovat, nějaký ten strom na Horní náměstí dostat. Fakt, že tam „skoro nikdy“ stromy nebyly, mne jako argument nikdy neuspokojilo. Stromům by to na náměstí slušelo, tak proč to na pár let/desetiletí nezkusit. Co vy na to?

Jan Holpuch (ODS)

Jako krátkodobé oživení, osvěžení náměstí během letní sezóny, proč ne. Takže za sebe říkám, patří, klidně i kolem památky Unesco. Ideální by ovšem byly na náměstí „opravdické“ stromy, což je ale docela jiný příběh.




 

Magdaléna Vanečková (ANO 2011)

Květiny a zeleň do centra patří a obzvlášť do Olomouce, která je známá jako město květin. Avšak letošní výzdoba Horního náměstí, které dominuje květinové aranžmá na Sloupu Nejsvětější Trojice, rozpoutává diskuze a vzbuzuje emoce, alespoň takhle to vnímám ve svém okolí já. Někdo je nadšen a jiný to vidí jako znesvěcení významné památky. Bydlím kousek od Horního náměstí, takže kolem procházím téměř denně. Můj první dojem byl rozpačitý. Květinová výzdoba s barokními ornamenty je sice vkusně provedená, ale přesto mám pochybnosti, má-li být umístěna zrovna na tak významné památce, jakou Sloup Nejsvětější Trojice, který je jedinou Olomouckou památkou zapsanou na seznamu UNESCO, je.

Zeleň by měla mít své místo na co největším prostoru. Loni a stejně tak i letos, jsou na Horním náměstí umístěny pelargoniové pyramidy, které taktéž v loňském roce vzbuzovaly rozpaky. Tato výzdoba mi na tak velký prostor připadá nedostačující. Už roky se vedou diskuze, sepisují petice, zkoumá se historie týkající se umístění stromů na Horním náměstí, ale doposud žádný strom nepřibyl…, což je velká škoda. Před námi je další horké léto a na Horním náměstí není umístěn ani jeden strom, který by ho zútulnil a pod jehož stín by se dalo schovat.

Naproti tomu Dolní náměstí dostalo stromovou výsadbou úplně jiný ráz, je mnohem více vyhledávané turisty a obyvateli Olomouce, kteří ve velké míře využívají kavárenských předzahrádek, umístěných pod zelenými korunami stromů. Vysazením stromů Dolní náměstí krásně ožilo a myslím si, že Horní náměstí si své stromy taky zaslouží. Pro začátek alespoň umístěné v květináčích.

Jakub Knápek (Piráti a Starostové)

Patří, či nepatří? Jednoduchá otázka, na kterou asi neexistuje jediná “správná” odpověď. Ostatně i v rámci širší koaliční diskuse v našem klubu zazněly různé názory na toto téma. Mě osobně se květinová výzdoba vcelku líbí a oceňuji i odvahu pustit se do takovéto akce, jako naprosto bizarní ovšem vnímám zprávu na stránkách města, že “...rozkvetlé centrum Olomouce bude současně i dobrým tahákem pro oživení cestovního ruchu” (https://www.olomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/25326) Rozbitá ulice 8. května, orloj zakrytý lešením, bezdomovci - alespoň že tam máme ty kytky… Každopádně, v mimořádně tíživé finanční situaci, ve které se město nachází, je tato investice, byť v rámci rozpočtu minimální, přinejmenším diskutabilní.

A jaké je ideální řešení pro sezónní návrat zeleně do centra města, potažmo na Horní náměstí? Odpověď jedním slovem - diskuse. Nabízí se například výtvarná soutěž pro žáky různých typů škol, se zajímavými cenami pro vítěze. Tohle se dá navíc pedagogicky uchopit i jako užitečná mezipředmětová aktivita: dějepis - historie květinových výstav v Olomouci, zeměpis - květinové výzdoby v různých světových metropolích, výtvarná výchova - vlastní realizace, matematika - finanční náklady celé akce, biologie - druhy květin, občanská výchova - péče o město. Dlouhodobým bonusem takovéto akce je zapojení nejmladší generaci do rozhodování o chodu města. Na praktickém příkladu ukážeme žákům (a potažmo i jejich rodičům), že jsou to oni, kdo tvoří tvář a budoucnost města. A o to by nám mělo jít především - o aktivní občany, nikoli pasivní ovčany.

Tomáš Pejpek (ProOlomouc)

Propojovat historické centrum a památky s květinami (a Flórou) je skvělá myšlenka. Tato konkrétní květinová instalace se výtvarně podle mého názoru moc nepovedla, ale to zas tak moc nevadí. Výtvarné experimenty jsou fajn, podporujme je i nadále a věnujme jim odpovídající péči.

Hlavní problém květinové instalace je jiný: zabrala prostor pro sezení na soklu sloupu. Společenská funkce Horního náměstí je důležitá - na náměstí chodíme potkávat se, sedět, zevlovat, odpočívat, bavit se. K tomu pomáhá mít si kde sednout - a kam jinam, než na lavičky nebo k ‘Trojici’? Nevadilo by proto zabrat sokl sloupu krátkodobě, ale tomu zase neodpovídá vysoká pořizovací cena expozice 880 tis. Kč. Obsadit sokl sloupu květinami na celé léto je ale chyba, kterou by nebylo dobré v dalších sezónách opakovat.

Dominik Králík (hnutí spOLečně)

Přesto, že nejsme v našem hnutí 100% jednotní, myslíme si, že výzdoba Sloupu sluší, a květiny na něj patří. Navíc se jedná o součást oslav 20 let výročí zapsání na Seznam světového dědictví UNESCO. Dlouhodobě prosazujeme návrat stromů a zeleně na Horní náměstí a obecně do centra města. Přes překážky, které jsou zde z dřívější doby, se posunujeme kupředu a věříme, že stromy na Horní náměstí vrátíme. O nejvhodnějším řešení sezónní zeleně by měli rozhodovat především odborníci - květináři, floristé a další. Současné květinové pyramidy ukazují správný směr, přesto centrum města by si zasloužilo ještě něco navíc. Jako třeba plánovanou výzdobu kašen. V loňském roce město krásně oživila, proto věříme, že i letos se povede a přinese zajímavý kousek zeleně do historického centra Olomouce.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Na olomouckém Horním náměstí vykvetl Sloup Nejsvětější Trojice. Jak se vám líbí?


 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na otázky redakce neodpověděl.




 

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Na otázky redakce neodpověděla.


 






 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky politická, korida, trojice, sloup, Olomouc, Sloup Nejsvětější Trojice, květiny, strom, květináč, Světové dědictví UNESCO, Drbna.cz, Yvona Kubjátová, Martin Jirotka, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Patří květináče na Sloup Nejsvětější Trojice? Zeptali jsme se olomouckých zastupitelů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.