Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Starosta Uničova k uzavřeným oblastem: hlavní jsou informace

Především rychlé informace samosprávám jsou v této chvíli podle starosty Uničova Radka Vincoura důležité pro obyvatele tří okresů, o jejichž uzavření dnes ráno rozhodla vláda. Uničov tuto izolaci zažil společně s Litovlí a dalšími dvěma desítkami obcí loni v březnu. Podle starosty Vincoura je však současná situace nesrovnatelná a to jak do rozlohy uzavřených oblastí, tak i v především počtu lidí nakažených covidem-19 i situací v zaplněných nemocnicích.

Oblast Litovle, Uničova a dalších 19 obcí zažila dvoutýdenní karanténu od loňského 16. března. Lidé se nemohli pohybovat mimo bydliště, zavřené byly dálniční sjezdy a oblast střežili policisté. Uzávěra, která omezila v oblasti i výrobu a dotkla se zhruba 24 tisíc obyvatel, trvala do 30. března.

"Zásadní je, aby starostové měli potřebné informace, které by mohli předávat svým spoluobčanům a to co nejdříve. Zásadní je, aby se je lidé nedozvídali z médií, ale od svých starostů, ke kterým mají nejblíže. Informace tak mají v prvé řadě jít na hejtmany a starosty obcí a poté hned tokem na občany," řekl dnes starosta Uničova.

Podle starosty i tehdy uzavřená oblast Litovelska získávala informace na poslední chvíli. Na rozdíl od okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, kde opatření platí od dnešní půlnoci, se o uzavření starostové Litovelska dozvěděli jen tři hodiny od platnosti. "Měli jsme tehdy několik telefonátů s panem hejtmanem a konzultovali to i s hygienou. Byli jsme ujišťováni, že se nic neděje, je tady nějaký výskyt, který je možná nějaký problém a čekejte na vyjádření. Ve 03:00 nám pan hejtman oznámil rozhodnutí o hermetickém uzavření obcí s platností od 6:00. Bylo pondělí, všichni rozjížděli nový pracovní týden a svět se jim otočil vzhůru nohama," popsal starosta.

Uzavření oblastí zkomplikovalo tehdy výrobu, do práce se nemohla dostat řada zaměstnanců, která sem mířila z vnější oblasti. Řešilo se to nakonec výjimkami krajské hygienické stanice. Těch bylo nakonec tolik, že to dodnes starostu Uničova zaráží. "V hermeticky uzavřené oblasti dvou měst a místních částí, kde je předpokládán velký výskyt nákazy, bylo vydáno na 25 tisíc výjimek pro obslužnost obchodů, pošty, zásobování podniků. Nese to s sebou nedotáhnuté věci, které tato závažná rozhodnutí lámou a ohýbají," podotkl starosta Uničova.

Uzavření Litovelska tehdy hygienici odůvodnili až 1000 kontakty s vazbou na pozitivní případy; v den uzavření bylo na Litovelsku a Uničovsku evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32. Současná situace s uzavřením okresů Cheb, Sokolov a Trutnov je podle starosty Uničova zcela jiná. "Ta situace je nyní daleko horší, než byla před rokem u nás," doplnil starosta

Litovelsko po uzavření loni v březnu na 22 stanovištích střežilo na 160 policistů. Posílili je i dobrovolní hasiči z celého Olomouckého kraje a 80 vojenských policistů. Lokality sledovali policisté i za pomocí dronů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Metropole Olomouc

Štítky ČR, správa, koronavirus, Uničov, Karlovarský, Královéhradecký, Litovel, Radek Vincour, Olomoucký kraj, Cheb, Trutnov, Sokolov, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Uničova k uzavřeným oblastem: hlavní jsou informace  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.