Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Kvůli Faltýnkovým poznámkám zadá Olomoucký kraj audit správy silnic

, aktualizováno 20. dubna 2021, 15:35

Olomoucký kraj zadá kvůli informacím z diáře šéfa poslanců vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, které se týkají i zadávání veřejných zakázek v dopravě v tomto regionu, externí forenzní audit u krajské správy silnic. Novinářům to dnes řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Podle serveru Seznam Zprávy se Jaroslav Faltýnek snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji, kde v předchozích čtyřech letech vládlo vítězné ANO s ODS a ČSSD. V diáři je podle serveru popsán klíč, podle něhož se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat.

Radní Olomouckého kraje proto podle hejtmana Josefa Suchánka schválili zadání forenzního auditu hospodaření Správy silnic Olomouckého kraje. Audit provede externí firma. "Měl by napovědět, jak je na tom Olomoucký kraj z tohoto pohledu. Zda máme, nebo nemáme problém, abychom mohli pokračovat v dalších rozhodnutích a krocích," uvedl Suchánek.

Podle hejtmanova náměstka Michala Záchy (ODS) jsou informace z Faltýnkova diáře znepokojující a týkají se předchozích čtyř let, kdy v kraji vládla jiná koalice. "Nicméně chceme prověřit způsob zadávání a systém zadávání veřejných zakázek, k čemuž by měl forenzní audit sloužit," podotkl Zácha.

Podle krajské radní Zdeňky Dvořákové Kocourkové (Piráti a STAN) by forenzní audit měl prověřit případné nekalé praktiky do hloubky a pokud odhalí závažné nedostatky, může sloužit "pro další případné kroky směrem k orgánům činným v trestním řízení".

"Pokud by se informace z nalezeného deníku potvrdily a byly opravdu autentické, vidím to jako velký problém, jelikož je ve zmíněném diáři uvedeno hned několik jmen z Olomouckého kraje, včetně bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka," řekla.

Je to dětinská sebeprezentace před médii

Oklešťka (ANO) rozhodnutí nového vedení kraje zadat forenzní audit překvapilo. "Vedení Olomouckého kraje dnes bleskurychle po osmi dnech zareagovalo na ukradené zveřejněné zápisy pana Faltýnka a rozhodlo se pro trochu dětinskou sebeprezentaci před médii. Dozvěděli jsme se, že vyšetřovací proces teď povedou Piráti. A já se opět ptám, když už nová koalice přestane se snahou kriminalizovat minulého vedení kraje a začne konečně pracovat?" uvedl Okleštěk.

Správa silnic Olomouckého kraje ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun.

Podle serveru Seznam Zprávy, který Faltýnkův poznámkový blok získal, se informace v diáři týkají nejen dopravních zakázek v Olomouckém kraji, ale také například rozdělování sportovních dotací či postupu při možném vzniku firmy ve Faltýnkově skrytém vlastnictví.

Faltýnek na začátku dubna ve Sněmovně řekl, že policie by měla prověřit záležitosti, o nichž píší Seznam Zprávy, i okolnosti úniku údajů z diáře. Informace z diáře podle Rradiožurnálu prověří detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky Faltýnek, diář, poznámky, policie, doprava, správa silnic, Olomoucký kraj, silnice, Jaroslav Faltýnek, Josef Suchánek, ANO 2011, Česká pirátská strana, veřejná zakázka, Starostové a nezávislí, ODS, Seznam Zprávy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli Faltýnkovým poznámkám zadá Olomoucký kraj audit správy silnic  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.