Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Sobota 1. června 2024  |  Svátek má Laura
Bez reklam

Olomoucká radnice vyvěsila v centru města na podporu Izraele jeho vlajku

Izraelská vlajka vlaje před historickou radnicí v centru Olomouce. Vedení města se rozhodlo tímto způsobem podpořit Izrael. Na Blízkém východě se v posledních dnech rozhořely boje mezi Palestinci a Židy. Násilí eskalovalo nejvíce od roku 2014.

Izraelská vlajka byla umístěna na jeden ze dvou stožárů u hlavního vchodu do budovy radnice, kde doplnila českou vlajku.

"Město Olomouc tak symbolicky vyjadřuje podporu Státu Izrael v době, kdy čelí útoku ze strany palestinského radikálního hnutí Hamás," uvedlo vedení radnice.

"Izrael je jedna z mála zemí na světě, která se neřídí módními vlnami a povykem pokrokových kroužků, ale snahou o bezpečí vlastních občanů. Držím jim palce, aby to ustáli a vydrželi," dodal primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Minulý týden Pražský hrad vyvěsil na podporu Izraele na prvním hradním nádvoří vedle české vlajky izraelskou vlajku. Nahradil jí vlajku Evropské unie, která dosud na Hradě vlála. Prezident Miloš Zeman Izrael podpořil telegramem. Podporu Izraeli vyjádřil také ministr zahraničí Jakub Kulhánek, podle kterého má plné právo bránit své občany.

V Olomouci žila do druhé světové války početná židovská komunita. Před téměř 130 lety byla ve městě založena Židovská obec, kterou po válce přeživší občané opět obnovili a dosud patří mezi aktivní židovské komunity.

V ulicích Olomouce jsou každoročně instalovaný tzv. kameny zmizelých, stolpersteine. Kolemjdoucím připomínají tragický osud židovských obyvatel města za druhé světové války přímo u domů, ve kterých bydleli před odvlečením do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Těchto mosazných destiček už bylo v Olomouci instalováno 270.

Početná komunita Židů žila také v sousedním Prostějově. Bylo zde druhé největší ghetto na Moravě po Mikulovu. V Prostějově se například narodil světoznámý filosof a zakladatel fenomenologie Edmund Husserl.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky vlajka, radnice, Izrael, Olomouc, Blízký východ, druhá světová válka, Hamás, komunita, Evropská unie, Martin Major, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká radnice vyvěsila v centru města na podporu Izraele jeho vlajku  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.