Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Odškodnění pro bývalého primátora Přerova Lajtocha za stíhání bylo příliš nízké, rozhodl Ústavní soud

Bývalý primátor Přerova Jiří Lajtoch má nárok na větší odškodnění za své trestní stíhání. Pražské soudy mu přiznaly zhruba 360 tisíc korun, verdikt ale zrušil Ústavní soud. Lajtoch žádal 20 milionů korun. Kolik nakonec dostane, Ústavní soud neurčil.

Soud zdůraznil, že Jiří Lajtoch byl dlouho veřejně činným člověkem - politikem, senátorem, primátorem statutárního města.

"Často bývá uváděno, že politik či veřejně činná osoba musí strpět větší míru zásahů do svého soukromí a každé podezření z trestné činnosti je tu třeba řádně prověřit, na druhou stranu tomu musí odpovídat povinnost adekvátně odškodnit nedůvodný zásah státu a situaci tak alespoň částečně narovnat," stojí v nálezu soudce zpravodaje Davida Uhlíře.

Bývalý primátor se rozhodnutí soudu dozvěděl od svého advokáta. "Jsem rád, že se to vrací. Špatně se to vysvětluje, když jsem byl u soudu, každý to bagatelizoval. Zažil jsem si ale svoje, bylo to deset let života nepříjemných záležitostí, které se týkaly mé osoby a hlavně mé rodiny. Pořád ten stín nade mnou nějakým způsobem visí," řekl Lajtoch.

Rodina narážky podle něj zažívala znovu i po jeho loňské neúspěšné kandidatuře do Senátu. "Pořád ten stín na mě zůstává," dodal.

Lajtoch požaduje odškodné přes 20 milionů

Lajtoch byl spolu s dalšími lidmi stíhán v souvislosti se stavebními zakázkami v Přerově. Soudy ho pravomocně osvobodily v roce 2016. Od ministerstva spravedlnosti získal jako náhradu nemajetkové újmy 81 250 korun. V žalobě požadoval přes 20 milionů korun, protože kvůli stíhání prakticky skončila jeho politická kariéra. Nemohl kandidovat v komunálních a senátních volbách v roce 2014.

Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal Lajtochovi asi 800 tisíc korun, odvolací senát Městského soudu v Praze částku snížil zhruba na 360 tisíc korun. Konstatoval, že nevidí příčinnou souvislost mezi stíháním a kandidaturou. Je prý věcí politických stran, koho nominují.

Městský soud také vycházel z předpokladu, že vzhledem k tehdejším volebním ziskům ČSSD by se Lajtoch pravděpodobně stejně nestal ani senátorem, ani primátorem, maximálně členem přerovského zastupitelstva. Podle Ústavní soudu jde o spekulativní úvahu.

Znovu tak bude nyní rozhodovat obvodní soud. "Rozhodně z ústavního hlediska nelze vzhledem ke všem okolnostem věci, které vyšly najevo, považovat za přiměřenou dosud přiznanou částku. Obecné soudy musí znovu odpovědně zvážit veškeré klíčové okolnosti tohoto mimořádného případu a rozhodnout," stojí v nálezu.

Obžaloba se týkala veřejných zakázek na radnici

Případ, ve kterém bylo stíháno šest lidí, se týkal veřejné zakázky na rekonstrukci zimního stadionu a stavby domova důchodců v Přerově. Protikorupční policie čtyřikrát navrhla obžalovat šest zástupců radnice.

Žalobkyně trestní stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až v dubnu 2014, po změně státní zástupkyně. Případ si poté vyměňovaly okresní a krajský soud, nakonec byli aktéři zproštěni.

Lajtoch se v politice pohyboval od roku 1998, primátorem Přerova se stal v roce 2006. O rok později zvítězil v senátních volbách. V obou funkcích skončil v roce 2014. Loni znovu kandidoval za ČSSD do Senátu, ale neuspěl.

Soud začal řešit sporné zakázky v Přerově, Lajtoch vinu odmítl

Olomoucký okresní soud se dnes začal zabývat spornými veřejnými zakázkami v Přerově týkající se výstavby domova pro seniory a rekonstrukce zimního stadionu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát ČR

Štítky Lajtoch, ústavní soud, odškodnění, Přerov, Jiří Lajtoch, primátor, ČSSD, David Uhlíř, Městský soud v Praze, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odškodnění pro bývalého primátora Přerova Lajtocha za stíhání bylo příliš nízké, rozhodl Ústavní soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.