Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

O hlasy voličů bude v regionu soupeřit dvacítka politických uskupení. Kraj zaregistroval kandidátky

O hlasy voličů ve sněmovních volbách se v říjnu bude v regionu ucházet 20 politických stran, hnutí a koalic. Krajský úřad Olomouckého kraje nyní zaregistroval jejich kandidátní listiny. V roce 2017 se o přízeň voličů ucházelo 25 stran a hnutí, což bylo o sedm subjektů více než volby předchozí.

Vedoucího oddělení správních činností olomouckého krajského úřadu Peter Garláthy uvedl, že zástupci některých stran a hnutí, které úřad vyzval, učinili potřebné úpravy, takže kraj mohl zaregistrovat všechny kandidátky.

Poslední sněmovní volby v Olomouckém kraji vyhrálo s 31,39 procenta hnutí ANO, druhé místo obsadila SPD s 13,54 procenta hlasů. Následovala ODS s 8,92 procenta, komunisté s 8,78 procenta a Piráti s 8,49 procenta. Do Sněmovny lidé v kraji poslali také lidovce, kteří obsadili šesté místo s 8,26 procenty. Největší propadák zažila ve volbách ČSSD, která z prvenství před čtyřmi lety spadla v kraji na sedmé místo. Hlas jí dalo 7,44 procenta voličů. Volební účast dosáhla v kraji 59,77 procenta.

Podle údajů na stránkách www.olkraj.cz jako první s kandidátkou na kraj dorazila SPD, prvenství si drželi její zástupci i při předchozích sněmovních volbách. Následovaly kandidátky koalice Pirátů a STAN a koalice SPOLU tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Naopak hnutí ANO předložilo kandidátku až ke konci termínu, který byl 3. srpna. Voleb se zúčastní stejně jako v předchozích volbách také ČSSD, KSČM a Strana zelených.

Z nově přihlášených stran, sdružení a hnutí letošní výběr obohatí Volný blok a Trikolora Svobodní Soukromníci a také hnutí Přísaha. O hlasy voličů se bude letos v kraji ucházet také Aliance pro budoucnost, Aliance národních sil, Levice, Moravané, Koruna Česká, Švýcarská demokracie, Urza.cz, Moravské zemské hnutí, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu a Hnutí Prameny.

Naopak z politické scény v kraji proti předchozím volbám zmizely ODA, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, Česká strana národně sociální, Strana Práv Občanů či Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Sněmovní volby se letos uskuteční 8. a 9. října.

Kandidátky do voleb podaly v Olomouckém kraji zatím čtyři subjekty. Do termínu zbývá týden

V Olomouckém kraji podaly své kandidátní listiny zatím čtyři strany či koalice, které se hodlají v říjnu ucházet o hlasy voličů v říjnových sněmovních volbách. Počet kandidátek by měl postupně růst, termín pro jejich podání vyprší za týden. O...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, sněmovna, kandidátní listina, registrace, Olomoucký kraj, koalice, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Česká pirátská strana, ČSSD, Občanská demokratická aliance, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O hlasy voličů bude v regionu soupeřit dvacítka politických uskupení. Kraj zaregistroval kandidátky  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.