Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Lídr KDU-ČSL (SPOLU) Jurečka: V kraji je nutné dobudovat infrastrukturu. Silnice, železnice a datové sítě

Před říjnovými sněmovními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry relevantních politických stran, které kandidují v Olomouckém kraji. Všichni dostali stejné otázky. Neodpověděl lídr SPD Radim Fiala.

Na prvním místě kandidátky SPOLU v Olomouckém kraji je poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Sněmovní volby se konají v pátek a v sobotu 8. a 9. října. Odpovědi lídrů zveřejňujeme v obráceném pořadí podle toho, jak přišly.

Jste pro zavedení povinného očkování proti koronaviru a proč?
Pro povinnost nejsem, ostatně jako naši odborníci v AntiCovid týmu koalice SPOLU. Je to potřeba lidem stále vysvětlovat, proč je očkování důležité a jaké má výhody, ale i případná rizika a u toho mít stále dostatečné kapacity testování pro všechny. Taky bych rád viděl změnu přístupu ohledně uznávání protilátek, kdy by dostatečná hladina byla důkaz bezinfekčnosti. Už v červenci to navrhl náš poslanec a lékař Vítek Kaňkovský, mají to tak třeba v Rakousku, ale u nás stále nic.

Co je největším problémem Olomouckého kraje a jak ho chcete řešit?
Největšími problémy jsou dva, a to infrastruktura a odchod zejména mladších lidí z kraje. Ono to ostatně i souvisí. Olomoucký kraj před pandemií bohatl, ale životní úroveň nerostla v celém kraji stejně. Zejména Jesenicko a Šumpersko mají kvůli své poloze a pohnuté minulosti stále problémy. Kdyby se nám ale v kraji podařilo dobudovat skutečně špičkovou infrastrukturu, a teď nemám na mysli jen rychlostní silnice či železnice, ale také datovou infrastrukturu, mohl by z toho celý kraj těžit. Když k tomu přidáme vědecko-výzkumný a inovační potenciál Univerzity Palackého, tak můžeme být právě my tím krajem, kde se začne dařit kreativnímu průmyslu, přilákáme zajímavé start-upy, menší a střední podniky a vytvoříme zázemí i pro práci z domova.

Proto máme, pokud dostaneme důvěru voličů, v plánu nejen zavedení 5G sítě, ale také budovat optické sítě zároveň při rekonstrukcích silnic. To se dnes neděje. Zároveň chceme v několikaletém plánu rozvoje dát prioritu nejvytíženějším trasám a napojit se na evropskou vysokorychlostní síť. Regiony jako jsou Jesenicko a Šumpersko bychom pak měli začít cíleně řadit do skupiny tzv. strukturálně postižených regionů. To by je zvýhodnilo při žádostech o evropské peníze. Pomoci však bude muset i stát a krajský rozpočet. Větší investice do vědy a výzkumu jsou také přímo nutností, ale zvláště v našem kraji mám už dlouho vizi skutečně úspěšného inovačního centra. V sousedním Moravskoslezském kraji se to povedlo. Spolu s novým vedením kraje už řadu měsíců proto pracujeme jednak na větší spolupráci s Univerzitou Palackého, ale nastartování celého inovačního ekosystému, protože naše centrum OK4Inovace toho za 10 let bohužel zatím schopno nebylo.

Jaká vláda by byla nejlepší, s kým naopak do koalice nepůjdete a proč?
Dovedu si představit spolupráci s koalicí PirStan a naopak mohu vyloučit, že bychom šli do koalice s ANO, KSČM nebo SPD. Ono je to celkem přehledné. Buď dají voliči dostatečnou důvěru nám a druhé demokratické koalici, nebo bude pokračovat vláda ANO.

Kdo je Marian Jurečka
Vyrůstal jsem v Kokorách na rodinné farmě, kde mě rodiče od mala vedli k práci a také k tomu, abych si vážil svého okolí. Ví se o mně, že mám i po letech v politice kladný vztah k půdě a zemědělství. Už během studií na Mendelově univerzitě jsem založil svoji vlastní malou rodinnou farmu v Rokytnici, kde žijeme dodnes s mojí skvělou ženou a pěti syny. Samozřejmě mám i další povinnosti, ale k práci v zemědělství se rád vracím a aspoň o víkendu měním oblek za montérky. Co se týče mé další kariéry, jsem poslanec, byl jsem ministr zemědělství, ale pořád jsem hlavně táta, zemědělec a kluk z venkova, co také rád dělá muziku. S kapelou Porta Benefica od roku 2016 pravidelně hrajeme benefiční koncerty na kterých se už podařilo vybrat přes 8 milionů korun na opravy kulturních památek nebo pomoc lidem v těžké životní situaci, třeba naposled po tornádu na jižní Moravě. 

O hlasy voličů usilují šéf pohřební služby, anarchokapitalistka nebo metalový muzikant. Celkem 378 lidí

O hlasy voličů v říjnových sněmovních volbách v Olomouckém kraji usiluje 378 kandidátů. V porovnání s předchozími volbami jich je podstatně méně, tehdy se na kandidátních listinách objevilo téměř 500 jmen. Letos na nich voliči najdou i známá jména,...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky volby, lídr, Sněmovna, Jurečka, KDU-ČSL, SPOLU, Olomoucký kraj, Marian Jurečka, koalice, Svoboda a přímá demokracie, Radim Fiala, Drbna.cz, ANO 2011, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídr KDU-ČSL (SPOLU) Jurečka: V kraji je nutné dobudovat infrastrukturu. Silnice, železnice a datové sítě  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.