Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

O hlasy voličů usilují šéf pohřební služby, anarchokapitalistka nebo metalový muzikant. Celkem 378 lidí

O hlasy voličů v říjnových sněmovních volbách v Olomouckém kraji usiluje 378 kandidátů. V porovnání s předchozími volbami jich je podstatně méně, tehdy se na kandidátních listinách objevilo téměř 500 jmen. Letos na nich voliči najdou i známá jména, kromě politiků a starostů také například primářku fakultní nemocnice, jejího mluvčího či majitele prostějovské pohřební služby.

Podle údajů, které na webu volby.cz zveřejnil Český statistický úřad, je nejstarším kandidátem v Olomouckém kraji šestaosmdesátiletá učitelka a principálka Divadelního spolku Historia Eva Suchánková z Prostějova, která kandiduje za Korunu Českou. Naopak nejmladším je jednadvacetiletá kuchařka Markéta Juřicová z Orlové kandidující za Levici a Lucie Komárková z Vikýřovic, která má v kolonce povolání zapsáno anarchokapitalistka a je jedinou kandidátkou uskupení Urza.cz.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Poslední volby v Olomoucké kraji vyhrálo s 31,39 procenta hnutí ANO, druhé místo obsadila SPD s 13,54 procenta hlasů. Následovala ODS s 8,92 procenta, komunisté s 8,78 procenta a Piráti s 8,49 procenta. Do Sněmovny lidé v kraji poslali také lidovce, kteří obsadili šesté místo s 8,26 procenta. ČSSD se propadla na sedmé místo. Hlas jí dalo 7,44 procenta voličů.

Na kandidátních listinách do sněmovních voleb podle statistiků výrazně převažují mužská jména, kterých je 69,05 procenta. Ve věku do 29 let je na kandidátkách zaregistrováno 6,6 procenta kandidátů, nejvíce, téměř 47 procent, je ve věku nad 50 let. Průměrný věk kandidáta v Olomouckém kraji je 49 let.

Na kandidátkách narazí podrobní čtenáři i na řadu známých jmen, za ČSSD kandiduje například primářka Fakultní nemocnice v Olomouci Dana Galuszková i mluvčí nemocnice Adam Fritscher, na třetím místě Koruny České je jméno majitele pohřební služby v Prostějově Pavla Makového, Moravany vede lékař Ctirad Musil, kterého letos odvolalo vedení hranické nemocnice z funkce primáře biochemického oddělení kvůli jeho vystupování na sociálních sítích, kde zveřejňoval nepodložené názory a komentáře o koronaviru.

Na kandidátce nechybí ani metalový muzikant Miroslav Spilka (za SPD). Za jinou stranu se zde opět objevil starosta Hranic Jiří Kudláček, který po kritice poměrů vystoupil v květnu 2016 z ANO, loni kandidoval do senátních voleb s podporou ODA a Trikolóry a nyní je na kandidátce Aliance pro budoucnost.

Řada kandidátů do kolonky povolání doplnila i další údaje, například současný místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) se kromě informatika zapsal i jako autor dobrodružných her, u řady dalších kandidátů Pirátů a STAN se voliči dozvědí, že jsou sadaři, zahrádkáři, kapitáni šipkařského týmu, muzikanti, skautští vedoucí či instruktoři jógy.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Poslední volby v Olomoucké kraji vyhrálo s 31,39 procenta hnutí ANO, druhé místo obsadila SPD s 13,54 procenta hlasů. Následovala ODS s 8,92 procenta, komunisté s 8,78 procenta a Piráti s 8,49 procenta. Do Sněmovny lidé v kraji poslali také lidovce, kteří obsadili šesté místo s 8,26 procenta. ČSSD se propadla na sedmé místo. Hlas jí dalo 7,44 procenta voličů.

O hlasy voličů bude v regionu soupeřit dvacítka politických uskupení. Kraj zaregistroval kandidátky

O hlasy voličů ve sněmovních volbách se v říjnu bude v regionu ucházet 20 politických stran, hnutí a koalic. Krajský úřad Olomouckého kraje nyní zaregistroval jejich kandidátní listiny. V roce 2017 se o přízeň voličů ucházelo 25 stran a hnutí,...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, sněmovna, kandidát, Olomoucký kraj, nemocnice, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, Eva Suchánková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O hlasy voličů usilují šéf pohřební služby, anarchokapitalistka nebo metalový muzikant. Celkem 378 lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.