Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Lídr Přísahy Vévoda: Často slyším o problémech s infrastrukturou, hlavně se stavem silnic v kraji

Před říjnovými sněmovními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry relevantních politických stran, které kandidují v Olomouckém kraji. Všichni dostali stejné otázky.

Na prvním místě kandidátky Přísahy v Olomouckém kraji je bývalý policista a právník Václav Vévoda z Přemyslovic na Prostějovsku.

Sněmovní volby se konají v pátek a v sobotu 8. a 9. října. Odpovědi lídrů zveřejňujeme v obráceném pořadí podle toho, jak přišly.

Jste pro zavedení povinného očkování proti koronaviru a proč?
Na tuto otázku nemohu odpovědět jinak, než s ohledem na svoje povolání. Obecně musím říct, že nejsem zastáncem povinného očkování. Je důležité vědět, v čem ona povinnost by spočívala a jaké dopady by měla, pokud by nebyla dodržena. Naše právo je postaveno na zásadě, že jakýkoliv zásah do integrity těla by měl být v souladu s vůlí dotčené osoby. Nevylučuji v krizových situacích, kdy by bylo očkování jediným řešením před takřka jistou smrtí většiny, aby tato povinnost existovala. Ovšem v tomto případě by se každý rozumný člověk očkování podrobil a uváděná povinnost by tak nemusela být psaným právem stanovena.

Co je největším problémem Olomouckého kraje a jak ho chcete řešit?
Mám za to, že není možné jednoznačně stanovit největší problém v kraji. Záleží na určitém úhlu pohledu každého občana, který v kraji žije. Často od spoluobčanů slýchávám o problémech s infrastrukturou, zejména pak se stavem silnic. Dalším velkým problémem, který může brzdit rozvoj našeho kraje, je stav krajských financí. Olomoucký kraj jakožto veřejnoprávní korporace je kraj s nejvyšším zadlužením k vlastním příjmům v celé České republice. Uvedené problémy jsou primárně v kompetenci krajského zastupitelstva, ale poslanec může přispět vhodnou legislativou, která problémy umožní účinně řešit.

Jaká vláda by byla nejlepší, s kým naopak do koalice nepůjdete a proč?
Sice je to jen teorie, ale ideální stav by byl, pokud by se strany a hnutí ve sněmovně dokázaly dohodnout, namísto urážek a činění všeho možného k poškození svých politických konkurentů. Stala se z toho už tradice a velké množství lidí je z toho znechuceno. Povolební vyjednávání je otázkou stavu po volbách. Pro mě jako člověka a i pro hnutí Přísaha bude vždy zásadní, dostát všemu, na čem je hnutí postaveno. Nechť nikdo nepočítá s tím, že v případě svého zvolení poslancem budu jednat v zájmu zisku jednotlivců, ať již právnických či fyzických osob, nebo ve prospěch těchto subjektů na úkor ostatních občanů.

Kdo je Václav Vévoda
Je mi 45 let, jsem ženatý a mám dvě děti, které jsou stále školou povinné. Moje manželka pracuje celý život v advokacii. Žijeme převážně v Olomouci a obci Přemyslovice. Právě v této obci na Prostějovsku jsem vyrůstal. Později jsem studoval na Slovensku vojenskou školu. Jsem absolventem Pedagogické a Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Sloužil jsem jako voják z povolání u 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Také jsem pracoval u policie, zejména pak u kriminální policie v Prostějově, kde jsem se převážně podílel na prověřování drogové trestné činnosti. U policie jsem působil i v manažerské funkci u pořádkové policie. Ke konci své kariéry v bezpečnostních složkách státu jsem pracoval u Generální inspekce bezpečnostních sborů GIBS. V současné době jsem zaměstnán jako právník v advokátní kanceláři. Celý život byl mou zálibou sport, hrál jsem soutěžně např. fotbal, ale i tenis. Ačkoliv chápu, že to není obvyklé, tak přestože jsem právníkem, má rád fyzickou práci. Rád pracuji na zahradě a sám jsem si postavil rodinným dům, ve kterém dnes bydlíme. V dalších oblastech se zajímám o stavebnictví, automobilový průmysl vč. souvisejících technických otázek.

Lídr KSČM Šulda: Hlavní problém kraje vidím v nedokončené dálnici D1 u Přerova

Před říjnovými sněmovními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry relevantních politických stran, které kandidují v Olomouckém kraji. Všichni dostali stejné otázky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Václava Vévody

Štítky volby, lídr, Sněmovna, Vévoda, Přísaha, Olomoucký kraj, policie, Václav Vévoda, očkování, Drbna.cz, okres Prostějov, Přemyslovice, PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídr Přísahy Vévoda: Často slyším o problémech s infrastrukturou, hlavně se stavem silnic v kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.