Počasí dnes20 °C, zítra25 °C
Pátek 14. června 2024  |  Svátek má Roland
Bez reklam

Lídr Pirátů a Starostů Müller: největším problémem kraje jsou rozbité silnice, nedokončená D35 a obchvat Přerova

Před říjnovými sněmovními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry relevantních politických stran, které kandidují v Olomouckém kraji. Všichni dostali stejné otázky.

Na prvním místě kandidátky Pirátů a Starostů v Olomouckém kraji je starosta Nové Hradečné na Olomoucku Tomáš Müller.

Sněmovní volby se konají v pátek a v sobotu 8. a 9. října. Odpovědi lídrů zveřejňujeme v obráceném pořadí podle toho, jak přišly.

Jste pro zavedení povinného očkování proti koronaviru a proč?
Ne. Prosazujeme dostupné očkování na dobrovolné bázi. Povinné očkování se může jevit jako efektivní řešení, v praxi to tak ale není. Stačí se podívat na země, kde tento přístup zvolili. Míra proočkovanosti je zde zpravidla zcela srovnatelná se státy s dobrovolným přístupem, nevidíme tak žádný důvod volit cestu jako Turkmenistán nebo Saudská Arábie.

Co je největším problémem Olomouckého kraje a jak ho chcete řešit?
Největší problém je stav infrastruktury - rozbité krajské silnice, chybějící obchvat Přerova a nedokončená D35 z Mohelnice na Hradec Králové. Na špatnou infrastrukturu se totiž vážou další problémy, jako je nezaměstnanost, nízké platy nebo nedostupnost lékařské péče. Řešení vidím ve změně zákona o liniových stavbách, který těmto stavbám dá patřičnou prioritu. Dále pak prosazujeme změnu rozpočtového určení daní, aby kraje dostávaly přímo do svého rozpočtu tolik peněz, kolik kilometrů silnic mají opravdu ve své správě.

Jaká vláda by byla nejlepší, s kým naopak do koalice nepůjdete a proč?
Přeji si, aby tady po volbách vznikla vláda, která místo drancování a rozkrádání bude tuto zemi rozvíjet. Státní dluh nám roste nejrychleji v historii a pokud takto budeme pokračovat dál, nebudeme dělat nic jiného než jen splácet úroky. Pokud bych jako starosta takhle hospodařil v obci, dávno bychom zkrachovali. Po volbách rozhodně nebudeme skládat vládu s hnutím ANO, komunisty ani extrémisty, protože tyto strany jsou za současnou špatnou situaci nejvíce zodpovědné.

Kdo je Tomáš Müller
Narodil jsem se v Nové Hradečné. Vystudoval jsem Gymnázium v Uničově a poté Fakultu elektrotechniky na VUT v Brně. První kontakt s politikou jsem měl během sametové revoluce, kdy jsem působil ve studentském hnutí. Po revoluci však byla spousta věcí jinak, než jsme čekali, což byl také důvod vstoupit do komunálu. Působím jako starosta Nové Hradečné v Olomouckém kraji. Myslím, že můj příběh je takovou až klasikou mezi lidmi z hnutí STAN – s kamarády jsme byli nespokojení se situací na radnici, tak jsme poskládali komunální kandidátku a hned v prvních volbách porazili komunisty i ODS. Tak jsem se stal starostou poprvé. Od té doby jsem byl zvolen již pětkrát. V roce 2014 jsme dokonce získali cenu Vesnice roku. Na vesnici se musíte domluvit se všemi. I s těmi, kdo s vámi opravdu nesouhlasí. A mám pocit, že toto ve sněmovně spousta lidí neumí – že se nevedou kultivované diskuze a že názory ostatních nejsou často vůbec vyslyšeny. Já si stojím za tím, že komunikace je základ. Rád běhám, jezdím na kole a fandím fotbalu. Se svou ženou Ilonou máme dvě dnes již dospělé děti.

Lídr Trikolory Fryč: chybí rychlé napojení severu kraje, Šumperska a Jesenicka

Před říjnovými sněmovními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry relevantních politických stran, které kandidují v Olomouckém kraji. Všichni dostali stejné otázky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Müllera

Štítky volby, lídr, Sněmovna, Müller, Piráti a Starostové, Olomoucký kraj, Tomáš Müller, Přerov, Nová Hradečná, Drbna.cz, Česká pirátská strana, vláda, Saúdská Arábie, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídr Pirátů a Starostů Müller: největším problémem kraje jsou rozbité silnice, nedokončená D35 a obchvat Přerova  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.