Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Prostějov spustil participativní rozpočet. Lidé si mohou vybrat, kam půjdou peníze

Pokud obyvatelům Prostějova někde chybí lavičky či stojany na kola nebo by raději chtěli nové dětské hřiště, grillpoint, více okrasných květin nebo opravu chodníku, jde přesně o projekty pro participativní rozpočet. Lidé si letos poprvé mohou sami vybrat, který projekt dostane zelenou. Návrhy mohou podávat do konce listopadu.

V rámci participativního rozpočtu mohou obyvatelé Prostějova navrhovat projekty do výše jednoho milionu korun. Celkem jsou v rozpočtu města tři miliony.

"To znamená, že projektů zrealizujeme hned několik. Návrhy může podávat každý, komu záleží na tom, aby se v Prostějově dobře žilo, a kdo má nápad, jak oživit prostor kolem sebe," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO), který má investice na starosti. 

Své návrhy mohou lidé podávat do konce listopadu na internetové adrese participativního rozpočtu města Prostějova nebo písemně na podatelně či poštou na adresu magistrátu. V únoru příštího roku pak obyvatelé ve veřejném hlasování na webových stránkách rozhodnou, které projekty bude město příští rok realizovat.

Lidé mohou navrhovat jakékoliv menší projekty, které nemíří do bytového fondu, nepropagují produkty a služby komerčních subjektů a budou sloužit občanům. 

Lidé budou mít tři hlasy, dva kladné a jeden záporný

"U projektů, které postoupí do veřejného hlasování, bude město posuzovat jejich proveditelnost. Magistrát zhodnotí, jestli je návrh realizovatelný městem v souladu se strategickým a územním plánem a plánovanými investičními akcemi," podotkl Rozehnal. 

Při hlasování bude mít každý občan k dispozici tři hlasy, dva kladné a jeden záporný. Hlasy může rozdělit mezi libovolné projekty nebo například jednomu projektu přiřadit oba kladné hlasy.

Spuštění participativního rozpočtu přivítala prostějovská opozice. "Po sedmi letech v zastupitelstvu se nám podařilo prosadit participativní rozpočet v Prostějově. Nenechte tuto příležitost ležet ladem,“ vyzval městský zastupitel Petr Kapounek (Na rovinu!).

Participativní rozpočet mají také například Hranice či Jeseník. V Olomouci se do navrhování projektů může veřejnost zapojit prostřednictvím komisí městských částí.

Jeseník vyčlenil milion na projekty občanů. Vítězné návrhy určí hlasování

Venkovní galerie, zázemí skateparku, nebo veřejné WC zdarma. O investicích menšího rozsahu mohou i letos rozhodovat v hlasování občané Jeseníku. Město vyčlenilo milion korun do oblasti takzvaného participativního rozpočtu. Lidé mohou navrhnout...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky participativní rozpočet, obyvatelé, radnice, Prostějov, Jeseník, Olomoucký kraj, projekt, rozpočet, ANO 2011, Petr Kapounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov spustil participativní rozpočet. Lidé si mohou vybrat, kam půjdou peníze  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.