Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Do prostějovského zastupitelstva se vrátil Alois Mačák. Z politiky odešel kvůli statisícům od soukromých firem

Do prostějovského zastupitelstva se vrátil sociální demokrat Alois Mačák, který v roce 2015 rezignoval na veškeré posty v komunální politice kvůli statisícům od soukromých firem, které přistály na jeho účtech. Mačák dnes složil slib zastupitele.

Před šesti lety Alois Mačák (ČSSD) musel odejít z postu prostějovského radního a náměstka hejtmana. Spolu s tehdejším primátorem Miroslavem Pišťákem (ČSSD) dostali na své účty dary od několika firem z regionu v celkové hodnotě 1,6 milionu korun.

Oba původně tvrdili, že peníze byly na volební kampaň, což ovšem ústředí ČSSD kategoricky popřelo. Lidový dům by v takovém případě porušil zákon o financování politických stran. Poté oba politici řekli, že statisíce použili na osobní PR prezentaci. Pišťák tehdy rezignoval spolu s Mačákem.

Pro podezření z korupce celý případ vyšetřovala policie, ale neprokázala trestný čin. Na policii tehdy Mačák vypověděl, že už neví, jak 1,35 milionu korun utratil. 

"S odstupem času nejsem schopen zcela doložit konkrétní použití celé částky. Tyto dary jsem řádně zdanil a uvedl do příslušných čestných prohlášení na městě i kraji," uvedl tehdy do protokolu Mačák a slíbil, že peníze dárcům vrátí.   

O novém radním se bude teprve jednat 

Mačák v prostějovském zastupitelstvu nahradil Zdeňka Fišera (ČSSD), který rezignoval kvůli svému věku a zdravotnímu stavu.

"Můj věk je bohužel vysoký a zdravotní stav špatný, léčím se z několika chorob, proto jsem se rozhodl, že uvolním své místo někomu schopnějšímu. Je ideální čas, aby mě na poslední rok před komunálními volbami zastoupil někdo jiný," vysvětlil Fišer.

Jeho rezignací se uvolnilo také místo v prostějovské městské radě. O obsazení volného postu, který připadá ČSSD, bude zastupitelstvo teprve jednat. Koalici v Prostějově tvoří vítězné hnutí ANO s PéVéčkem, ODS a ČSSD.

Olomoucký soud potrestal v korupční kauze Vidkun bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, vlivného podnikatele Ivana Kyselého a bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) podmíněnými tresty. Všem třem uložil i peněžité tresty,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky dary, firmy, police, Alois Mačák, zastupitelstvo, Prostějov, ČSSD, Zdeněk Fišer, ODS, ANO 2011, soukromá společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prostějovského zastupitelstva se vrátil Alois Mačák. Z politiky odešel kvůli statisícům od soukromých firem  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.