Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Starostové a primátoři budou v Olomouckém kraji obhajovat své funkce, kromě Přerova

Starostové a primátoři větších měst v Olomouckém kraji budou v blížících se komunálních volbách obhajovat své posty. Výjimkou je Přerov, kde dosavadního primátora za ANO Petra Měřínského vystřídal na prvním místě kandidátky jeho stranický kolega Petr Vrána.

Své posty obhajují primátoři Olomouce a Prostějova a starostové Jeseníku i Šumperka. Na předních místech kandidátek dalších stran jsou většinou známí komunální politici.

V Olomouci bude svou funkci v pozici lídra obhajovat dosavadní primátor za Miroslav Žbánek (ANO). Konkurovat mu bude jeho náměstkyně Markéta Záleská (ODS), která se stala lídryní koalice Spolu, kterou vytvořili zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Hnutí spOLečně povede do voleb primátorův náměstek Otakar Bačák. Hnutí ProOlomouc půjde do voleb v Olomouci společně s Piráty, lídrem bude předseda ProOlomouc a zastupitel Tomáš Pejpek. KSČM do čela kandidátky vybrala Liběnu Večeřovou. Koalici vytvoří také hnutí Trikolora s SPD, lídrem společné kandidátky bude bývalý poslanec SPD Pavel Jelínek.

Hnutí STAN se rozhodlo v Olomouci pro společnou kandidátku se Zelenými, v čele stane olomoucká zastupitelka Andrea Hanáčková (STAN). Kampaň odstartovali minulý týden. "Velký důraz klademe na to, abychom zatraktivnili lidem veřejnou dopravu. Hodláme proto zavést novou jízdenku za 10 korun s platností 10 minut. To ocení lidé, kteří dojíždějí pouze kousek a nechtějí si hned kupovat hodinovou jízdenku,“ uvedla například Hanáčková.

Prosazuje rovněž více zeleně v ulicích, využívání obnovitelných zdrojů jako levného zdroje elektrické energie pro chod města a výstavba parkovacích domů na sídlištích.

Bývalý krajský šéf ČSSD Zemánek kandiduje ve Šternberku za ANO. Na druhém místě kandidátky

Lídryni pro podzimní komunální volby představilo hnutí ANO také ve Šternberku, bude jí zdravotní sestra Romana Petřeková. Na druhém místě společné kandidátky příznivců ANO a nezávislých kandidátů má být bývalý krajský předseda ČSSD, poslanec a...

Také v Prostějově bude svou pozici obhajovat dosavadní primátor František Jura (ANO). Jméno lídra zveřejnili také Piráti, které ve statutárním městě povede na podzim v komunálních volbách vysokoškolský pedagog Jan Mochťák. Hnutí STAN zde půjde do voleb s koalicí Na rovinu!, jejímž lídrem je Aleš Matyášek. ODS povede do voleb dosavadní náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Naopak v Přerově na postu lídra vystřídal současného primátora Petra Měřínského (ANO) přerovský radní Petr Vrána (ANO), bývalý poslanec a bývalý náměstek hejtmana. Kandidátku v komunálních volbách v Přerově Vrána vedl již v roce 2018. ODS v Přerově povede dosavadní radní a náměstek hejtmana Michal Zácha. Svého lídra zveřejnili také přerovští Piráti, kteří na funkci nominovali třiatřicetiletou podnikatelku Lenku Jüngling. STAN na kandidátce ještě pracuje.

V Šumperku dosavadní starosta Tomáš Spurný potvrdil, že bude opět lídrem za Pro Šumperk. Kandidátní listinu ANO v tomto městě povede ředitel obecně prospěšné společnosti v sociálních službách Pontis Miroslav Adámek, který je zároveň od roku 2018 senátorem za šumperský obvod. Také v Jeseníku chce svou funkci obhájit dosavadní starostka Zdeňka Blišťanová ze sdružení Jeseník srdcem, které ve městě vytvořilo koalici s PRO Jeseník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB STAN Olomouc

Štítky primátor, starosta, obhajoba, komunální volby, Olomoucký kraj, Starostové a nezávislí, Přerov, ANO 2011, Petr Vrána, Petr Měřínský, ODS, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové a primátoři budou v Olomouckém kraji obhajovat své funkce, kromě Přerova  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.