Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Líšné na Přerovsku nebudou komunální volby. O vedení obce nemá nikdo zájem

V Líšné na Přerovsku nebudou komunální volby. Nikdo zde totiž nepodal kandidátní listinu. Obec je jedinou ze 402 obcí v Olomouckém kraji, kde lidé nebudou volit obecní zastupitelstvo.

Nezájem o volby překvapil i dosavadní starostku obce Hanu Lounovou (SNK Líšná). Ta už kandidovat nechtěla, funkci totiž paradoxně nyní vykonává i přesto, že v obci již nebydlí. Obec se zhruba 250 obyvateli, kterou dosud řídí sedmičlenné zastupitelstvo, bude do dodatečných voleb řídit jako správce ministerský úředník.

"Myslela jsem si, že zájem o volby je velký, alespoň podle toho, co jsem slyšela od občanů. Překvapilo mne, že ta odezva asi nebyla dotažena do konce, a že kandidátka nebyla podána žádná. Historicky ale tady ten zájem pracovat pro veřejnost a pro občany moc není," řekla Lounová.

Ve vedení obce je již třetí volební období, první čtyři roky byla ve funkci místostarostky, posledních osm let je již starostkou. Kvůli osobním záležitostem se však musela z obce odstěhovat, to je i důvod, proč již kandidovat nechce. "Myslím si, že jsem jediný starosta, který v obci nebydlí. Do práce tak dojíždím každý den. A ačkoliv mám obec moc ráda a dělám to ráda, dlouhodobě to není v pořádku," doplnila Lounová.

Kandidovat už podle svých slov nechtěla ani v předminulém volebním období - i tehdy však narazila na to, že jinou kandidátku lidé v obci nepodali. "Na poslední chvíli jsme proto tehdy dali dohromady zastupitelstvo, a tak jsem to své volební období ještě natáhla. Teď už jsem ale opravdu chtěla, aby se toho ujal někdo z obce," doplnila Hana Lounová.

O hlasy voličů se v Olomouci bude v komunálních volbách ucházet jedenáct stran a hnutí

O hlasy voličů se v Olomouci v zářijových komunálních volbách bude ucházet jedenáct politických stran a hnutí, o pět méně než před čtyřmi lety. Některé strany půjdou letos do voleb společně. Méně kandidátních listin strany podaly také v Prostějově...

I přes nezájem angažovat se ve veřejné funkci však paradoxně byl zájem o volby v obci před čtyřmi lety velký, k volebním urnám přišlo podle informací Českého statistického úřadu 47,3 procenta obyvatel. Podána byla jediná kandidátka SNK Líšná, která naplnila místní zastupitelstvo.

Termín pro podání kandidátních listin pro registraci k podzimním volbám do obecních zastupitelstev vypršel minulý týden v úterý. Komunální volby se uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září. V obci, kde se konat komunální volby nebudou, vyhlásí ministerstvo vnitra termín dodatečný. Do zvolení nových zastupitelů a vedení obce bude obecní úřad řídit jako správce ministerský úředník, nebude však moci činit závažnější rozhodnutí.

"Pokud neuděláme v současné době opatření, nebude schválen rozpočet, a obec by v příštím roce musela pracovat v rozpočtovém provizoriu. Máme rozjeté nějaké věci, které je potřeba udělat, zatím nevíme, jak se to bude realizovat," dodala starostka Líšné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, zrušení, kandidátka, Líšná, Přerovsko, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres Přerov, Olomoucký kraj, funkční období, Český statistický úřad, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Líšné na Přerovsku nebudou komunální volby. O vedení obce nemá nikdo zájem  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.