Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

VOLBY 2022: Pokud neosadíme celou městkou třídu, i patnáct stromů udělá velkou službu, říká lídr spOLečně

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Lídrem kandidátky spOLečně je Otakar Štěpán Bačák.

Co je podle vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Velký problém Olomouce je skutečný stav majetku, což jsou budovy, komunikace, mosty, sítě. Z analýz vyplývá, že třetina je za životností, třetina ve stavu nutné vysoké údržby, třetina nová či zánovní. Je nutné investovat mnohem více do oprav a pravidelné údržby, její dlouhodobé zanedbávání je tikající bombou. Budeme se snažit získat nové příjmy do rozpočtu nepodbízivou politikou a přeskupením výdajů.

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Dovolím si nesouhlasit, ve skutečnosti počet obyvatel Olomouce roste. Archaické zjišťování jejich počtu formuláři do naší doby už opravdu nepatří. Poukazujeme na to na všech možných jednáních s vrcholovými úřady, spočítejte nám moderně, kolik opravdu v Olomouci obyvatel bydlí a nepotřebujeme ani úpravu koeficientů pro rozdělení daní, určitě budeme mít nárok o sto až tři sta milionů navíc. A v tom budeme pokračovat.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotací?
Ve vazbě na první otázku je nutné určitě posílit prostředky na opravy a údržbu. Často diskutujeme o tom, že mnohé subjekty se málo snaží získat prostředky na svou činnost z komerční sféry, protože je pro ně jednodušší přijít si pro ně na město. A jsou to zkušenosti našich členů, kteří pořádají velké akce, a nikdy by je nenapadlo si o veřejné peníze žádat. Čeká nás v ekonomice další nelehké období zvýšených požadavků na výdaje při nijak výrazném navýšení příjmů města. Takže určitě z naší strany bude opět tlak, aby subjekty, které mohou získat prostředky i jinak byly k tomu více tlačeny.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Opět jsme u financí, máme připraveno mnoho studií, máme připraveny i finální projekty, které čekají na své zařazení do realizace. I zde je užitečné moje krédo: rytmus nahrazuje sílu. Neosadíme-li celou městkou třídu, i patnáct stromů udělá velkou službu a časem k nim přibydou další a další.

VOLBY 2022: Finance do profesionálního sportu podrobíme kontrole, říká lídr ProOlomouc a Pirátů

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Parkovací politika je nastavena a primárně poskytne uvolnění parkovacích míst pro rezidenty. To by mohlo mít vliv i na položený dotaz, jak zvýšit počet obyvatel. Podle průzkumu naplněnosti stávajících komerčních parkovacích míst je zde zatím značná rezerva i pro nerezidenty a do doby jejich naplnění je reálná šance mít ve Fondu mobility prostředky i na vybudování nových parkovacích kapacit.

Budete prosazovat, aby se městských veřejných zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Z hlediska platné legislativy si neumíme představit způsob jak nediskriminačně definovat takové kritérium.

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice?
Jednak komunální politika je o lidech, ale zejména o tom, co chtějí prosadit do programu koalice. Podle naší jediné zkušenosti z postupu vzniku stávající koalice víme, že toto se opravdu řeší u koaličních vyjednáváních od počátku, a pokud se podaří sestavit reálný program, je vyhráno. Neboli budeme se účastnit jednání o budoucí koalici se všemi stranami, které obsadí pozice v novém zastupitelstvu.

Kdo je Otakar Štěpán Bačák
Narozen 11. března 1967 v Čeladné, okres Frýdek-Místek
Bydliště ve Slavoníně v Olomouci
Po absolvování gymnázia v Příboře vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, obor železniční doprava a Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici, kde získal pedagogické vzdělání pro výuku ekonomiky na středních školách.
Od roku 2019 působí ve funkci náměstka primátora Olomouce se zodpovědností za oblast ekonomiky, městské zeleně a odpadového hospodářství.
Předtím 13 let pracoval jako obchodně-ekonomický náměstek v Dopravním podniku města Olomouce, 5 let působil v RWE Czech Republic na generálním ředitelství jako senior manager pro logistiku a po absolvování vysoké školy učil na domovské katedře. Působil rovněž v dalších firmách na pozicích ekonomických a personálních specialistů.
Je ženatý, otec tří dětí. Ve volném čase se věnuje údržbě svého domu a zahrady, turistice, četbě knih o historii a návštěvám divadel a koncertů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Otakara Štěpána Bačáka

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Otakar Štěpán Bačák, spOlečně, strom, údržba, Drbna.cz, koalice, Vladimir Vladimirovič Putin, Olomoucký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Pokud neosadíme celou městkou třídu, i patnáct stromů udělá velkou službu, říká lídr spOLečně  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.