Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

VOLBY 2022: První den voleb je u konce. V kraji přišla k urnám ani ne čtvrtina voličů

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V Olomouckém kraji přišla podle odhadů k urnám ani ne čtvrtina voličů. Místnosti budou otevřené opět zítra od 8 do 14 hodin.

FOTOGALERIE: Lidé na Hané vyrazili k volbám

Pátek, 23. září 2022, 15:53

FOTOGALERIE: Lidé na Hané vyrazili k volbám
FOTOGALERIE: Lidé na Hané vyrazili k volbám

Například ve volebním okrsku na Slovanském gymnáziu v Olomouci přišla dnes k urnám ani ne čtvrtina voličů. "Před třemi hodinami jsme to počítali a bylo asi dvacet procent. Teď už chodí daleko méně lidí, účast odhadujeme kolem 23 procent," uvedla dnes večer krátce před uzavřením volebních místností členka volební komise Viera Fialová.

Podobná situace byla i jinde v kraji. "Kolem osmnácté hodiny byla volební účast kolem dvaceti procent," řekl vedoucí oddělení správních činností na Krajském úřadu Peter Garláthy. První den voleb se podle něho v Olomouckém kraji obešel bez problémů.

Například v Rokytnici u Přerova dnes večer spolu s manželkou odevzdal svůj hlas v místních komunálních volbách ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Olomoucká Drbna v tomto článku.

"Komunální volby jsou referendem o tom, jak budou spravována naše města a obce. Každé volby jsou svým způsobem referendum, ale mají být referendem o tom, čeho se týkají. Parlamentní, sněmovní volby jsou referendem o vládě, to je pravda. To bylo ale loni. Postavili jsme nejvíc kandidátů ze všech parlamentních stran, takže předpokládám, že se nám podaří vítězství obhájit," doufá Jurečka.

V celé republice o hlasy voličů usiluje 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici tak připadají zhruba tři uchazeči. Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. 

Volební místnosti se opět otevřou v sobotu ráno v 8 hodin a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, komunální, politika, senát, zastupitelstvo, účast, Olomoucký kraj, referendum, Marian Jurečka, Slovanské gymnázium, KDU-ČSL, Přerov, Rokytnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První den voleb je u konce. V kraji přišla k urnám ani ne čtvrtina voličů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.