Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Hejtman Suchánek nepojede na předávání státních vyznamenání. Zeman ničí důstojnost ceremoniálu

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek nepojede na páteční udílení státních vyznamenání do Prahy. Počká, až na Pražském hradě bude takový reprezentant státu, který důstojnost tohoto ceremoniálu nebude ničit. Státní svátek opět oslaví v Olomouci. Na Hrad nepojede ani senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová.

Svůj postoj hejtman Josef Suchánek (PirSTAN) oznámil na sociálních sítích.

"Pozvání na Pražský hrad na předávání státních vyznamenání jsem dostal. Zúčastnit se ho ale nehodlám, nemohu. Počkám, až bude tento ceremoniál skutečně důstojný. Tedy až bude na Pražském hradě takový reprezentant našeho státu, který důstojnost tohoto ceremoniálu nebude ničit," sdělil hejtman.

Rozhodnutí nejet do Prahy podle něho nesouvisí s tím, že s prezidentem Milošem Zemanem většinou nesouhlasí. "Miloš Zeman, podle mě jeden ze dvou nejhorších prezidentů této země v celé její historii, představuje všechno to, proti čemu se vymezuji celý svůj dospělý život a proti čemu se musím vymezit i nyní. Zásadní opakovaná selhání morální, lidská, osobnostní, politická, státnická opravdu nelze tolerovat ani omlouvat. A to ani věkem, ani zdravím. Škody napáchané na naší zemi a našich obyvatelích tímto člověkem jsou větší, než si uvědomujeme," vysvětlil.

Podle Suchánka prezident Zeman poškozuje Česko. "Jsem přesvědčen, že každý příští prezident či prezidentka bude lepší Miloše Zemana. Nebude naší zemi škodit a nezpronevěří se službě své vlasti. A pokud mě příští prezident či prezidentka za rok na Hrad pozve, přijedu rád. Letos 28. říjen rád oslavím opět v Olomouckém kraji," dodal hejtman.

Kraj ukončil spolupráci s Kostromskou oblastí. Kvůli ruské agresi partnerskou smlouvu vypoví

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili návrh na ukončení spolupráce a vypovězení partnerské dohody s Kostromskou oblastí v Rusku. Důvodem je ruská invaze na Ukrajině, která tyto kontakty zásadně poznamenala. Své smlouvy s ruskými partnerskými...

Pražský hrad letos na slavnostní ceremoniál opět nepozval některé ústavní činitele. Jde například o předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), senátora Miloše Vystrčila (ODS) nebo předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Na Pražský hrad proto nepojede ani senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová (KDU-ČSL). "Mrzí mě, že pan prezident nedokázal ani v závěru mandátu překonat osobní a politické animozity a ve smyslu vyššího principu a respektu pozvat na udělování některé nejvyšší ústavní činitele. Nenacházím odůvodnění pro svou účast a zastoupení Senátu na ceremonii na Pražském hradě," oznámila na sociálních sítích také Seitlové, která jako místopředsedkyně Senátu nyní reprezentuje tuto komoru parlamentu. 

Premiér Petr Fiala (ODS) na Pražský hrad přijde, i když mu postup prezidenta vadí. Podle něho totiž nejde o soukromou Zemanovu oslavu, ale o tradiční akci k výročí vzniku samostatného a demokratického Československa.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že Hrad zval hosty podle vlastního uvážení. "Mohu pouze obecně konstatovat, že obvykle pozvánky neobdrží ti, kterým by jejich bytostně negativní vztah k prezidentu republiky způsoboval dilemata nebo utrpení při rozhodování," sdělil Ovčáček.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hejtman Josef Suchánek

Štítky hejtman, účast, vyznamenání, ČR, prezident, správa, ocenění, Olomoucký, Pražský hrad, Miloš Zeman, rituál, Josef Suchánek, státní vyznamenání, Olomoucký kraj, Jitka Seitlová, Praha, okres Přerov, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Suchánek nepojede na předávání státních vyznamenání. Zeman ničí důstojnost ceremoniálu  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.