Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Nejvyšší volební účast v Olomouckém kraji byla v Branné, téměř 95 procent. Jasně zde vyhrál generál Pavel

Nejvyšší volební účast v prvním kole prezidentských voleb v Olomouckém kraji byla v Branné na Šumpersku. Svůj hlas tam odevzdalo 206 z 217 voličů, tedy 94,93 procenta. Drtivě zde vyhrál generál ve výslužbě Petr Pavel.

Generál Petr Pavel v Branné na Jesenicku získal 38,91 procenta voličů. Na druhém místě byl expremiér Andrej Babiš (ANO) se ziskem 27,58 procenta hlasů.

Vysoká volební účast byla také v obci Lhotka na Přerovsku, kde činila 93,62 procenta, v obci Horní Těšice na Přerovsku to bylo 90,83 procenta. Přes 89 procent voličů hlasovalo v Ostružné na Jesenicku i Janoušově na Šumpersku.

Nejméně voličů přilákaly prezidentské volby v Bílé Vodě na Jesenicku, a to 47,10 procenta. Svůj hlas tam odevzdalo 122 z 259 voličů.

V Olomouckém kraji jasně zvítězil Andrej Babiš. Výjimkou je pouze město Olomouc

Zatímco v celé České republice vyhrál první kolo prezidentských voleb generál Petr Pavel, v Olomouckém kraji jasně zvítězil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nad Pavlem vyhrál o deset procent, což představuje přes třicet tisíc hlasů. Výjimkou je město...

V Olomouckém kraji přišlo v prvním kole prezidentských voleb 67,24 procenta voličů. Je to čtvrtá nejnižší volební účast mezi kraji. Nejvyšší byla na Vysočině, kde činila 72,54 procenta. Nejméně voličů přišlo v Karlovarském kraji, 59,87 procenta. Celkem byla volební účast 68,24 procenta. Před pěti lety přilákalo první kolo prezidentské volby v Olomouckém kraji 60,35 procenta voličů.

Z pěti okresů kraje byla letos nejvyšší volební účast na Prostějovsku, kde činila 68,35 procenta. Následovalo Olomoucko s 67,9 procenta, Šumpersko s 67,43 procenta, Přerovsko a 66,43 procenta a nejnižší účast byla na Jesenicku, kde volilo 62,27 procenta voličů. Z okresních měst volby přilákaly nejvíce lidí v Olomouci, kde hlasovalo 66,64 voličů, nejméně v Jeseníku, k urnám tam přišlo 61,36 procenta voličů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, prezident, účast, Branná, Petr Pavel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší volební účast v Olomouckém kraji byla v Branné, téměř 95 procent. Jasně zde vyhrál generál Pavel  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.