Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Olomouckém kraji jasně zvítězil Andrej Babiš. Výjimkou je pouze město Olomouc

Zatímco v celé České republice vyhrál první kolo prezidentských voleb generál Petr Pavel, v Olomouckém kraji jasně zvítězil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nad Pavlem vyhrál o deset procent, což představuje přes třicet tisíc hlasů. Výjimkou je město Olomouc.

K prvnímu kolu prezidentských voleb přišlo v Olomouckém kraji rekordních 67,24 procenta voličů. Andrej Babiš získal 39,6 procenta a Petr Pavel měl 29,7 procenta. Na třetím místě byla Danuše Nerudová s 13,8 procenta. Pak následovali Pavel Fischer s 6,7 procenta a Jaroslav Bašta s 5,6 procenta. S odstupem poté v kraji skončili Marek Hilšer, Karel Diviš a Tomáš Zima.

Babiš se před Pavla dostal ve všech okresech a vesměs ve všech větších městech. Nejtěsněji se Pavel k Babišovi přiblížil na Olomoucku, kde byl rozdíl necelých tři tisíce hlasů. Babiš zde získal 35,5 procenta a Pavel 33,5 procenta. Samotné město Olomouc je výjimkou. V prvním kole zde zvítězil Pavel se ziskem 38,7 procenta hlasů. Pro Babiše v krajském městě hlasovalo 30,7 procenta voličů.

Například v Rokytnici na Přerovsku, kde je doma vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka, drtivě zvítězil Babiš. Dostal 47 procent hlasů, druhý Pavel získal 20,4 procenta. Až na jeden incident nebyly podle krajského úřadu v souvislosti s volbami hlášeny žádné problémy.

"Velmi klidný průběh volby prezidenta narušil zmatený muž. Problémy způsobil ve volební místnosti v městském klubu. Na místě museli zasahovat strážníci z Litovle a muže za použití zákonné výzvy a donucovacích prostředků zpacifikovat. Vše se obešlo bez zranění a škod na majetku," sdělil Ludvík Opletal z Městské policie v Litovli.

Prezidentské volby tak potvrdily sílu hnutí ANO v Olomouckém kraji. Například v loňských komunálních volbách ANO vyhrálo ve všech větších městech regionu kromě Jeseníku.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

Výsledky za celou Českou republiku analyzoval politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci. "Rozdělené Česko? Babiš má tradičně podporu tam, kde jsou exekuce a nezaměstnanost, naopak Pavel tam, kde je vyšší kvalita bydlení a života. Obávám se, že voliči Danuše Nerudové do druhého kola nepřijdou a volební účast bude asi stejná nebo lehce nižší," komentoval výsledky voleb Lysek.

Hejtman Josef Suchánek (PirSTAN) podpořil generála Pavla. "Jsem rád, že se prvního kola zúčastnilo tolik lidí. Víme, jak pracovat s demokracií a kdy máme možnost věci opravdu měnit. Raduji se z výhry občanského kandidáta generála Pavla nad populistickou marketingovou mašinou stranického kandidáta, ač těsné. Nepochybuji, že to dopadne dobře. Chce to jen docela málo, přijít vyjádřit svou vůli ještě jednou, za dva týdny," uvedl Suchánek na sociálních sítích.

Ocenil zároveň postoje Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera, kteří pro druhé kolo prezidentské volby podpořili Pavla. "Vaše velkorysé gesto podpory není samozřejmé," uvedl hejtman.

Výsledek Danuše Nerudové ocenil například náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti). "První žena v historii přímé volby prezidenta ČR s dvouciferným výsledkem. Danuše Nerudová má zasloužený potlesk," uvedl.

Výsledky prvního kola komentoval také šéf lidovců Jurečka. "Gratuluji generálovi Pavlovi ke skvělému výsledku, který pro druhé kolo volby dává velkou šanci, že by naše země mohla mít po letech opět důstojného prezidenta. Prezidenta, který spojuje společnost, který háji zájmy naší země, který jedná férově," napsal Jurečka.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce

Štítky volby, prezident, výsledky, ANO, Olomoucký kraj, Babiš, Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji jasně zvítězil Andrej Babiš. Výjimkou je pouze město Olomouc  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.