Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Obyvatele Horních Nětčic a Přestavlk čekají v březnu opět volby. Nová zastupitelstva nefungují

Obyvatele Horních Nětčic a Přestavlk na Přerovsku si zopakují komunální volby. Zastupitelstva se zde rozpadla nebo vůbec nesešla. Volby budou koncem března, v obou obcích byly podány tři kandidátní listiny.

V obou obcích se volí sedmičlenná zastupitelstva. Volby budou 25. března. 

V Přestavkách lidé na podzim vybírali ze dvou kandidátek, čtyři hlasy získalo sdružení nezávislých kandidátů Přestavlky a tři členové za sdružení PřestaVLČÁCI. "Na ustavující schůzi složilo slib všech sedm zastupitelů. Ale protistrana, která měla tři mandáty, požadovala zvolit místostarostu z jejich strany, což se neuskutečnilo. Proto odešli a za týden se vzdali mandátu zastupitele, stejně tak i jejich náhradníci. Počet tak klesl pod pět členů," řekla dosavadní starostka obce Ludmila Netopilová ze sdružení nezávislých kandidátů Přestavlky.

Podle Pavla Šlesingera z odboru vnitřní správy přerovského magistrátu byly za tuto obec podány tři kandidátní listiny.

VOLBY 2022: V Bousíně volilo devadesát procent voličů. V celém kraji byla účast menší než posledně

O komunální volby byl letos menší zájem než v roce 2018. V Olomouckém kraji přišlo volit celkem 232 642 lidí, před čtyřmi lety jich bylo 9763 více. Největší volební účast byla v Bousíně na Prostějovsku, nejnižší v Oskavě na Šumpersku.

V Horních Nětčicích zastupitelé ani fungovat nezačali, obec dosud vede předchozí starosta Martin Nehyba, který loni v září již nekandidoval. Podána byla tehdy jen jedna kandidátka Za Horní Nětčice 2022. "Nesložilo se po volbách zastupitelstvo, nedomluvili se, odstoupilo moc členů, tím pádem nebyli usnášeníschopní. My jsme tak neskončili a oni nezačali, jako starosta z předchozího volebního období zatím pokračuju dál," řekl Nehyba.

Podle Michaely Kotačkové z městského úřadu v Lipníku nad Bečvou byly za tuto obec podány rovněž tři kandidátní listiny.

Rozpad zastupitelstev znamená pro obce komplikaci, například v Přestavlkách od té doby nastalo rozpočtové provizorium. "Nemůžete žádat o dotace, nemůžete investovat, vydávat žádná závažná stanoviska a vyhlášky. Finančně jsme zcela omezeni, pouze řídíme chod obce," vysvětlila starostka Netopilová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, komunální, zastupitelstvo, rozpad, obce, Olomoucký kraj, Horní Nětčice, Přestavlky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatele Horních Nětčic a Přestavlk čekají v březnu opět volby. Nová zastupitelstva nefungují  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.