Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Podle čeho se budete ve druhém kole prezidentských voleb rozhodovat? Osobnosti odpovídají

Před druhým kolem prezidentských voleb, které budou v pátek a v sobotu, osobnosti Olomouckého kraje odpovídají na otázku, podle čeho se budou rozhodovat, komu dají hlas. Do druhého kola postoupil šéf ANO Andrej Babiš a generál ve výslužbě Petr Pavel.

Josef Suchánek (PirSTAN), hejtman Olomouckého kraje

Ve druhém kole se budu řídit jak rozumem, tak srdcem. Volba je mi naprosto zřejmá a jasná, u mého kandidáta se spojí oba tyto pohledy. V první kole jsem trochu volil rozumem, protože jsem věděl, že se generál do druhého kola dostane a zkusil jsme volit Danuši Nerudovou, jestli by se náhodou nemohlo stát, že se tam dostanou dva, z mého pohledu, normální kandidáti. Z toho, co se teď děje v rámci kampaně, je zřejmé, že psychopat na Hradě být nemůže, a jestli tam bude, máme docela velký malér, jakkoliv roli prezidenta nechci přeceňovat. V té symbolické rovině mi to připadá už jako velmi vážné.

Miroslav Žbánek (ANO), primátor Olomouce

Rozhodoval jsem se podle znalostí jednotlivých kandidátů. Aniž bych preferoval stranickou příslušnost, Andreje Babiše jsem měl za těch deset let možnost dobře poznat. Není to určitě kandidát mého srdce konkrétně na funkci prezidenta, ale znám ho z pracovní stránky, když jsme řešili celou řadu témat. A musím říct, že i když to někdy bylo velmi složité, kdykoliv jsem potřeboval, tak si na mě udělal čas, přijal mě a vyslechl. Ne vždy jsme se shodli, ale má zkušenost je taková, že když šlo o dobrou věc, tak ustoupil, přijal argumenty a hlavně se v otázce samosprávy aspoň nějak orientoval.

U pana generála Pavla mě mrzí, že v celé kampani ani ve volebním programu na adresu samospráv kromě nějakých obecných hesel o podpoře regionů a spolupráci se samosprávami nepadlo ani slovo. 

Toto by byla volba podle mých zkušeností. Přiznám se však, že jsem velmi rozpačitý z průběhu posledních dní kampaně a vystoupení jednotlivých kandidátů. Vlastně se naplňuje to, co jsem říkal vždycky, že přímá volba prezidenta není v našich končinách šťastná.  

Půjdete volit ve 2. kole prezidentských voleb 2023?

Celkem hlasovalo191 čtenářů

Václav Jílek, trenér A-týmu SK Sigma Olomouc

Volit půjdu určitě, protože při prvním kole voleb jsme se nemohli zúčastnit kvůli tréninkovému soustředění v Turecku. Rozhodovat se budu určitě na základě vnitřního pocitu a toho, jak vnímám oba kandidáty. Musím říct, že vize jednoho z kandidátů je mi mnohem bližší. Přístup obou k základním hodnotám je naprosto odlišný, a volba je tak pro mě jednoznačná.

Radim Kašpar, ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc

Prvně nemohu nezmínit, že jsem dlouhodobě odpůrcem přímé volby prezidenta u nás. Nikoliv proto, že bych chtěl občanům upírat právo vybrat si hlavu státu, ale proto, že náš ústavní a politický pořádek je nastaven jinak. Tedy kompetence našeho prezidenta jsou až na výjimky ceremoniální, ale právě silná legitimita vyplývající z přímé volby může svádět ke zneužívání pravomocí, čehož jsme byli třeba svědky u výkonu funkce prezidenta Zemana, který je nepochybně silnou osobností, a měl tak i sílu si ústavu tak trochu ohýbat podle své potřeby.

Nemohu říct, že by jeden či druhý kandidát byl mým zcela ideálním a vysněným kandidátem, kterého bych s chutí a elánem chtěl lidově řečeno na první dobrou volit. K oběma kandidátům mám své výhrady. Přesto využiju právo a volit půjdu. S ohledem na omezené pravomoci tak nyní zvolím variantu, která působí a prezentuje se více slušně a důstojně, více konzervativně a ve světě bude, věřím, lepším reprezentantem naší země. Současně, byť mám bratry Slováky rád, chci za českého prezidenta opravdu Čecha.

V Olomouckém kraji jasně zvítězil Andrej Babiš. Výjimkou je pouze město Olomouc

Zatímco v celé České republice vyhrál první kolo prezidentských voleb generál Petr Pavel, v Olomouckém kraji jasně zvítězil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nad Pavlem vyhrál o deset procent, což představuje přes třicet tisíc hlasů. Výjimkou je město...

Věra Zukalová, předsedkyně charitativního spolku Dobré místo pro život

Ke druhému kolu voleb prezidenta ČR půjdu určitě. Od doby, kdy jsem plnoletá se nestalo ani jednou, že bych nešla. Lidé často a rádi hovoří o svých právech, ale méně už o svých povinnostech a já účast u voleb beru jako svoji povinnost. Zároveň jako šanci se zamyslet, něco si přečíst o kandidátech, sledovat debaty a pak zvolit podle svého svědomí, ne podle průzkumů či sociálních sítí.

V letošním roce jsem měla v prvním kole jiného kandidáta, ale ve druhém kole pro mě nebylo těžké se rozhodnout. Zvolím kandidáta, který podle mě představuje jistou kultivovanost, kterou by měl prezident mít, nabízí respekt a řád. Přiznám se, že si u politiků všímám i jejich protějšků, kteří nám o tom, jaký kandidát je, hodně napoví. A v neposlední řadě čím jsem starší, tím probírám volbu i se svými dětmi, protože je to hlavně o jejich budoucnosti.

Lubomír Smékal, psycholog a scénárista

Ve druhém kole prezidentské volby se budu rozhodovat podle zkušeností s jednotlivými kandidáty a podle toho, jak vnímám osobnostní kvality jednotlivých kandidátů, jestli se jedná o konzistentní osobnost, nebo o osobnost, která konzistentní není.

Josef Zlamal, malíř a výtvarník

K volbám samozřejmě půjdu, hlavním kritériem při rozhodování je i přes velké množství všudypřítomných racionálních argumentů intuitivní pocit, respektive to, který z kandidátů je nám se ženou blízký hodnotově a lidsky. Tomu dáme svůj hlas.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík, Stanislav Heloňa, Monika Simonová, Olomoucký kraj, Dobré místo pro život, FB Josef Zlamal

Štítky prezidentské volby, Andrej Babiš, Petr Pavel, ANO 2011, Olomoucký kraj, volby, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, přímá volba, Danuše Nerudová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Podle čeho se budete ve druhém kole prezidentských voleb rozhodovat? Osobnosti odpovídají  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.