Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš. V Olomouckém kraji je zájem velký

První den druhého kola prezidentské volby je u konce. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 8:00 na posledních šest hodin. Poté začne sčítání hlasů. Kdo se stane novou hlavou státu by mělo být jasné v sobotních odpoledních hodinách. Voliči se rozhodují mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. Po třech hodinách prezidentské volby se účast většinou pohybovala mezi 25 a 35 procenty. V prvním kole byla v téže době účast podobná. V Olomouckém kraji je zájem velký.

Rekordní účast byla například ve Fakultní nemocnici v Olomouci. "Zájem je rekordní. Možnost odevzdat svůj hlas využije téměř sto šedesát pacientů a také několik rodičů dětí, které jsou hospitalizované na dětské klinice. V roce 2013 volilo v nemocnici tímto způsobem šedesát sedm pacientů, v roce 2018 jich bylo sto dvacet," uvedla nemocnice na sociálních sítích.

Velký zájem o druhé kolo prezidentských voleb byl i jinde. "Od 14 hodin, co se otevřelo, sem stále proudí lidé, není chvilička, kdy by tady nikdo nebyl," řekla například členka volební komise na olomoucké Základní škole 8. května. Napilno měli i v olomoucké ZŠ Zeyerova, volební účast se v 16 hodin vyšplhala na 26 procent. V olomoucké vazební věznici o hlasování projevilo zájem 152 vězněných z 249, kteří měli právo volit. Zájem je podle zástupců věznice podstatně vyšší než v předchozích volbách.

Bývalý premiér a dnes jeden z dvojice kandidátů na post prezidenta Andrej Babiš řekl, že by lidé měli jít volit, protože rozhodují o budoucnosti země. Volby označil za referendum o něm. Podle svých slov ve volební místnosti doufá v „obrovskou“ volební účast.

K volební urně tentokrát bývalý premiér dorazil pouze se svou manželkou Monikou, nedoprovodily je děti Vivien a Frederik jako v prvním kole. Vivien už měla podle Babiše odvoleno, Frederik je ve škole v zahraničí.

V Olomouckém kraji jasně zvítězil Andrej Babiš. Výjimkou je pouze město Olomouc

Zatímco v celé České republice vyhrál první kolo prezidentských voleb generál Petr Pavel, v Olomouckém kraji jasně zvítězil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nad Pavlem vyhrál o deset procent, což představuje přes třicet tisíc hlasů. Výjimkou je město...

Odvoleno má také druhý z finálové dvojice. Prezidentský kandidát Petr Pavel za velkého zájmu médií odevzdal dnes po 15. hodině svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kde má trvalé bydliště. Doprovázela ho manželka Eva.

Do malé obce na Podřipsku za kandidátem o post hlavy státu přijely desítky novinářů. Místní mu vyjádřili podporu prostřednictvím různých nápisů umístěných v obci. Pod cedulí Černouček je nápis Pavlov.

Právě Petr Pavel je hlavním favoritem prezidentské volby. Větší šance na úspěch mu dávají předvolební průzkumy i bookmakeři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/PetrPavel

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost, Fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První volební den končí. Svůj hlas odevzdali Petr Pavel i Andrej Babiš. V Olomouckém kraji je zájem velký  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.