Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie vyšetřuje senátorku Hamplovou za šíření poplašné zprávy. Kvůli lžím o tuberkulóze z Ukrajiny

Policie vyšetřuje senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou z Mohelnice za šíření poplašné zprávy. Právnička včera zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a vojácích z Ukrajiny, příspěvek po čase stáhla a omluvila se. Pokud bude obviněná, hrozí jí až tři roky vězení.

"V souvislosti se zveřejněním nepravdivé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku jsme ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy, za který pachateli hrozí až tříletý trest odnětí svobody," uvedla dnes policie na twitteru.

Jana Zwyrtek Hamplová sdílela nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy na Olomoucku a o tom, že olomoucká krajská hygienická stanice posílá lidem pozvánky na mimořádné vyšetření na tuberkolózu, kterou šíří ukrajinští vojáci pobývající na Libavé na výcviku.

Příspěvek se na facebookovém profilu nazvaném Jana Zwyrtek Hamplová fanpage objevil v úterý dopoledne, odpoledne už byl smazaný. Později tam senátorka zveřejnila omluvu a vysvětlení, proč nepravdivou zprávu sdílela. "Musím se omluvit za příspěvek o tuberkulóze na Olomoucku. Dostala jsem zprávu z důvěryhodné adresy, které jsem věřila. Teď už vím, že to mohlo být záměrně, s cílem mne poškodit. Příště budu muset volat přímo hygienu - zkušenost," uvedla.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek Hamplovou kritizoval, že mimořádně odpudivou dezinformaci šíří, vyvolává mezi lidmi strach z nákazy a spojuje ji s výcvikem ukrajinských vojáků. "Ukázkové vrtění psem! Ve chvíli, kdy je paní Zwyrtek Hamplová načapána při lži, začne konspirovat o tom, že šlo o snahu ji poškodit. Kdepak, byl to účelový kalkul! Člověk si při čtení jejího profilu vybaví rádio Jerevan. Ona to ale na rozdíl od této věhlasné stanice myslí vážně," reagoval Válek.

Ministr zdravotnictví a hygienici odmítli zprávy, podle nichž olomoucká krajská hygienická stanice posílá pozvánky na mimořádné vyšetření na tuberkulózu. Odsoudili nezávislou senátorku za Kroměřížsko a právničku Janu Zwyrtek Hamplovou z...

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje na webu uvedla, že oznámení Hamplové je falešné. "Upozorňuje všechny osoby, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou e-mailů a následně sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS. Žádáme všechny osoby, které obdrží toto falešné oznámení, aby je dále nešířily a nereagovaly na ně," zdůraznili olomoučtí hygienici.

Právnička Zwyrtek Hamplová v minulosti kritizovala opatření proti šíření covidu včetně očkování či postoj vlády k Ukrajině. Podle svých kritiků často sdílí a šíří i nebezpečné dezinformace, například na konci minulého roku to byly nepravdivé zprávy o hromadném odpojování lidí od elektřiny. Některými jejími projevy na sociálních sítích se zabývá i nezávislý kontrolní orgán České advokátní komory. Loni byla zvolena do Senátu za Kroměřížsko.

Loni na jaře Státní zdravotní ústav uvedl, že v posledních týdnech zaznamenal více pozitivních vzorků na bakterie způsobující TBC než předloni za stejné období. Meziročně tehdy zachycených případů přibylo asi o 46 procent. Analýza neukázala souvislost s tehdejší uprchlickou vlnou z Ukrajiny.

V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině. Cizinci dlouhodobě tvoří asi třetinu případů, nejčastěji šlo o muže, kteří do Česka mířili za prací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky dezinformace, šíření poplašné zprávy, senát, migrace, tuberkulóza, Olomoucký, tuberkulóza, policie, Ukrajina, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice, Mohelnice, Vlastimil Válek, Česko, Jana Zwyrtek Hamplová, Senát Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Jistě se brzy dozvíme kdo paní senátorce posílá takové informace.Vyjádření pana ministra se mi zdá příliš jednostranné.Víme že počítačová kriminalita kvete,asi by chtělo zapracovat na možnostech identifikace pachatelů když máme ve vládě ty počítačové odborníky,pomocí by mohl i kandidát z metaverza.O pochybnostech kolem očkování zvláště dětí se mluví celkem běžně.Také jsem v diskusích např upozorňoval na nebezpečí že očkovaní mohou chorobu přenášet i proto že jejich ostražitost může být snížena,mají přece tu tečku za kovidem.Ta tečka byla asi jedna z největších dezinformací.Článek sám zmiňuje přítomnost bakterií TBC i u cizinců tak by bylo spíše na místě informovat že všichni příchozí jsou testovaní, prohlédnutí, a mají všechna očkování.Jinak ten článek připomíná všechny ostatní prolepšolidní kavárenské chvilkové dnešní doby.K tomu o válce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás.K mnichovské konferenci film Dny zrady. Noc rozhodnutí (z roku 93).Smrt krásných srnců, Schindlerův seznam, Musíme si pomáhat, Rozrušená země, Toman, Ucho seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí.

Čtvrtek, 23. února 2023, 08:34Odpovědět

Policie vyšetřuje senátorku Hamplovou za šíření poplašné zprávy. Kvůli lžím o tuberkulóze z Ukrajiny  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.