Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olomouc chce sloučit Moravské divadlo s Moravskou filharmonií. Obě značky zůstanou zachovány

Dvě nejprestižnější kulturní instituce v regionu, Moravské divadlo a Moravská filharmonie, se sloučí. Radní Olomouce schválili přípravu celého procesu a tvrdí, že město by jinak jejich provoz neutáhlo. Vedení radnice slibuje, že obě značky zůstanou zachovány.

Faktické sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc by mělo nastat k 1. lednu 2025. Příští rok bude probíhat transformace.

"Vize sloučení do jedné instituce vychází z potřeby dlouhodobě a koncepčně řešit budoucnost obou institucí a po zvážení stanoviska odborníků se jeví jako cesta, která umožní rozvoj divadla i filharmonie a zároveň bude rozpočtově dlouhodobě únosná," vysvětlil tento krok náměstek primátora Olomouce odpovědný za kulturu Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

Podle něho jde spíše o formální krok. "Umožní to řešit otázky jako sdílení budovy, realizace synergií v provozních, marketingových oblastech a dalších," uvedl. Ubezpečil, že sloučení počítá se zachováním a podporou značek Moravského divadla Olomouc i Moravské filharmonie Olomouc.

Návrh vedení města hodlá předložit zastupitelstvu, kterému sloučení doporučuje. Celý postup pak bude spočívat v detailním rozpracování transformace a přípravou na spojení. Součástí návrhu bude i zadání externího posudku, jmenování manažera sloučení a pokračování v oficiálních jednáních s Olomouckým krajem a ministerstvem kultury.

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Radnice nyní hledá nový model pro provoz Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ve hře je i jejich sloučení....

O možném sloučení divadla a filharmonie se v Olomouci vášnivě diskutuje od posledních komunálních voleb, proti plánu již vznikla petice, kterou podepsalo přes tisíc lidí. Nadšená není ani opozice v olomouckém zastupitelstvu.

"Teprve včera večer jsme dostali analýzu, klub máme až v pondělí. Jsem přesvědčena, že je příliš krátká doba před zastupitelstvem na rozhodnutí o takovém vážném tématu, aby se to udělalo bez konzultací nebo například semináře pro zastupitele. Jediné, co je avizováno, je krátká schůzka k této věci před jednáním zastupitelstva," reagovala předsedkyně klubu SPOLU Markéta Záleská (ODS).

Divadlo i filharmonie mají již delší dobu problémy s financováním. Filharmonie musela například kvůli nedostatku peněz letos zrušit festival s dlouholetou tradicí Dvořákova Olomouc, divadlo zase pro příští sezonu snížilo počet premiér a kvůli rostoucím nákladům zároveň zvýšilo vstupné zhruba o deset procent. Dohromady jsou náklady na jejich provoz přes 200 milionů korun ročně.

Stanovisko Moravského divadla Olomouc
Ekonomická situace Moravského divadla je dlouhodobě napjatá a neudržitelná. Na zřizovatele apelujeme už několik let, aby se k dané situaci postavil a začal ji řešit. Je legitimní, že radní uvažují o různých variantách řešení a vedou o nich diskuse, ve všech variantách by pak mělo být akcentováno větší zapojení kraje. Jakýkoliv krok, včetně včerejšího schválení přípravy sloučení, vnímáme jako ryze politické rozhodnutí, které jako zřizovatel musí učinit a uhájit si ho. Naší prioritou je zachovat třísouborové divadlo a symfonický orchestr. Na červnovém zasedání zastupitelstva, by se, dle našich informací, mělo hlasovat o rozpracování varianty sloučení do jakési „prováděcí dokumentace“ a určení kompetentních osob. K samotnému případnému rozhodnutí o sloučení vede ještě mnoho jednání a věříme, že během nich politici najdou způsob, jak obě instituce efektivně financovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Moravské divadlo Olomouc

Štítky Moravská filharmonie Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, sloučení, kritika, Olomouc, finance, Viktor Tichák, Markéta Záleská, Dvořákova Olomouc, Česká pirátská strana, ODS, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce sloučit Moravské divadlo s Moravskou filharmonií. Obě značky zůstanou zachovány  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.