Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Náměstek hejtmana a radní Zácha z ODS obviněný v korupční kause bude ve funkcích až do konce listopadu

Náměstek hejtmana a přerovský radní Michal Zácha z ODS obviněný v korupční kause Autostráda společně s 12 lidmi z ovlivňování dopravních zakázek bude ve svých funkcích až do konce listopadu. Rezignaci sice politik podal neprodleně poté, co ho policie propustila z cely, odchod z veřejných funkcí však odložil o dva týdny.

Stíhaný Michal Zácha (ODS) navíc zůstane i přerovským zastupitelem. Tamní opozice toto rozhodnutí kritizuje, zástupci přerovské ODS, jejímž členem byl Zácha do své rezignace, budou tuto situaci projednávat tento týden.

Rezignaci na funkci krajského náměstka oznámil Zácha vedení kraje dopisem minulý týden ve středu, dva dny po razii detektivů z Národní centrály organizovaného zločinu. Na přerovské radnici, kde je uvolněným členem rady, tento krok oznámil osobně o den později. V obou případech však stanovil termín rezignace k 30. listopadu. Na kraji, kde měl na starosti dopravu a školství, ani na přerovské radnici, kde má pod sebou školství, sport a grantovou politiku, zatím jméno jeho nástupce nezaznělo.

Michal Zácha, který je mezi obviněnými v kauze krajských silničních zakázek jediným činným politikem, si ponechal z veřejných funkcí pouze mandát přerovského zastupitele. Na členství ODS rezignoval rovněž minulý týden. Přerovští občanští demokraté budou tuto situaci řešit na místní radě, která tím přišla zároveň o svého předsedu.

Přerovská opozice rozhodnutí Záchy ponechat si post zastupitele kritizuje, tuto situaci chce řešit na nejbližším zasedání zastupitelstva 4. prosince. "Jsme přesvědčeni, že ponechání zastupitelského mandátu panem Záchou je výsměchem voličům, kteří do něj vložili důvěru - tu však zcela ztratil," řekl zastupitel za Společně pro Přerov Jan Horký. "Na prosincovém zasedání zastupitelstva budeme řešit nejen pana Záchu, ale chceme pověřit Kontrolní výbor kontrolou významných zakázek města za dobu působení pana Záchy v posledních pěti letech," doplnil Horký.

Radní odvolali šéfa krajské správy silnic, má být jedním z aktérů kriminální kauzy

Krajští radní odvolali ředitele Správy silnic Olomouckého kraje Davida Štěpánka. Již bývalý šéf příspěvkové organizace má být jedním z aktérů kauzy nezákonného ovlivňování dopravních zakázek v regionu. O jménu jeho nástupce zatím nebylo rozhodnuto.

Podobný případ zažila přerovská ODS také před šesti lety, kdy na funkci radního rezignoval kvůli obžalobě ze sexuálního nátlaku Marek Dostál. Jeho rozhodnutí tehdy podpořili i přerovští občanští demokraté, přišel i o slibované místo šéfa nově vznikající městské společnosti Sportoviště Přerov. Nahradil jej tehdy Jaroslav Hýzl, který se stal radním i šéfem společnosti. Z ODS však Dostál vystoupil až v listopadu 2011, poté, co jej soud tehdy pravomocně odsoudil. Mandát zastupitele si i přes výzvu místní ODS ponechal, a to až do konce volebního období.

Dostála tehdy ve vedení společnosti i ve funkci radního nahradil Jaroslav Hýzl, vrcholový sportovec a vedoucí přerovské plavecké školy. V případě rezignace Michala Záchy i na post zastupitele by se shodou okolností stal opět prvním náhradníkem, byť kandidoval v tomto volebním období až na 12. místě. ODS v Přerově získala při posledních volbách pět mandátů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Autostráda, policie, mafie, správa, kriminalita, korupce, Michal Zácha, ODS, Přerov, radnice, Olomoucký kraj, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek hejtmana a radní Zácha z ODS obviněný v korupční kause bude ve funkcích až do konce listopadu  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.