Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

ODS i přes korupční kausu udržela post náměstka hejtmana. Obviněného Záchu vystřídal Macek ze Šumperka

Náměstkem olomouckého hejtmana krajské zastupitelstvo zvolilo šumperského radního a předsedu tamní buňky ODS Romana Macka. V krajském zastupitelstvu i ve funkci hejtmanova náměstka nahradil obviněného bývalého krajského šéfa ODS Michala Záchu.

Michal Zácha kvůli obvinění v korupční kauze nezákonného ovlivňování dopravních zakázek rezignoval na veřejné funkce i členství v ODS. Na obsazení místa v krajské radě se v pátek dohodla koaliční rada složená ze zástupců Pirátů, STAN, Spojenců a ODS.

ODS jako náhradu za Záchu nejprve navrhla místopředsedu regionálního sdružení ODS a krajského zastupitele Josefa Ťulpíka, krajská koalice se ale nakonec dohodla na Romanu Mackovi. Podle dřívější dohody koalice má nyní dopravu v kraji místo náměstka za ODS na starost hejtman Josef Suchánek (STAN), pod kterého ještě spadají finance a krizové řízení. Mackovi v roli hejtmanova náměstka připadla správa majetku, o kterou se dosud staral hejtman, a po Záchovi dostal sport.

Zácha je spolu s dalšími lidmi obviněný v případu ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji. V polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na náměstka hejtmana pro dopravu a krajského zastupitele s platností k 30. listopadu, rezignoval i na funkci radního a zastupitele v Přerově. V městské radě ho nahradil Jakub Navařík (ODS) a v zastupitelstvu Petr Caletka (ODS). Koaliční rada v Přerově se již dříve shodla na tom, že bude pokračovat ve stejné sestavě - ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Ošizené dopravní stavby. Hejtman Olomouckého kraje upozornil na znepokojivý princip kauzy Autostráda

Nejen finanční dopad, ale také důsledky v kvalitě silnic a dalších dopravních staveb může mít kauza nezákonného ovlivňování zakázek v Olomouckém kraji. Podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) měli aktéři z organizované skupiny prospěch zejména díky...

V případu nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji policie obvinila 13 lidí. Většina z nich se k trestné činnosti doznala, stíháni jsou na svobodě. Kromě Záchy je na seznamu obviněných také bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch. Oba se již vzdali členství ve straně. Regionální rada ODS poté navrhla zrušit celé přerovské sdružení. Regionální sněm minulý týden celorepublikovému sněmu doporučil, aby přerovské oblasti odňal licenci. Na seznamu obviněných jsou také zástupci Správy silnic Olomouckého kraje i zástupci stavebních firem.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky korupce, Autostráda, ODS, Michal Zácha, obvinění, kriminalita, doprava, zakázky, policie, Olomoucký kraj, hejtman, náměstek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS i přes korupční kausu udržela post náměstka hejtmana. Obviněného Záchu vystřídal Macek ze Šumperka  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.