Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Sociální dávky, protiletecké kryty i kritika Babiše. Ministr Rakušan debatoval s Přerovany

Nebývale vysoké volební preference hnutí ANO, pomoc ukrajinským uprchlíkům či problematika sociálních dávek. Na různorodé otázky reagoval při své další Debatě bez cenzury ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před zaplněným sálem přerovského klubu Teplo. Rozmlouvání s občany tváří v tvář trvalo více než dvě hodiny, politik ocenil slušnou atmosféru při výměně názorů na ožehavá témata.

První místopředseda vlády České republiky a ministr vnitra Vít Rakušan při sérii svých setkání s občany zamířil v pondělí do Přerova. Odpolední a podvečerní debata trvala skoro dvě a půl hodiny, poté ještě předseda jedné z vládních stran reagoval na další individuální podněty účastníků akce.

Hned na úvod Debaty bez cenzury odpovídal Rakušan na dotaz týkající se aktuálního průzkumu volebních preferencí, podle kterého se podpora politické strany ANO Andreje Babiše blíží takřka 40 procentům. „Žádné výmluvy nejsou na místě. Z mého pohledu je to šílené a my s tím musíme něco dělat. Říkat, že se nic neděje, a že se to za rok a půl změní a všechno dopadne dobře, tak tento optimismus nesdílím. Abychom měli šanci, že volby dopadnou jinak, tak se tomu musíme postavit čelem. Musíme jezdit za lidmi a vysvětlovat jim svoje kroky a přiznat i chyby, které jsme udělali,“ komentoval Vít Rakušan a vyjádřil se také k nedávné zprávě serveru novinky.cz, jenž informoval o e-mailu, který zaslal omylem Andrej Babiš na jinou adresu a jehož obsah unikl na veřejnost. „Pracuje pořád stejně, dal pokyn sežeňte mi složku na Lipavského. Totálně za hranou je otázka na děti a na rodinu, shánět si na ně informace. Tam musí být absolutní červená linie, kdy se každému normálnímu člověku udělá špatně a řekne si, že nechce, aby takový člověk vládnul,“ rozlítil se ministr.

Jedna z dalších otázek se týkala například zásahu proti demonstrantům u Národního muzea. „Kvůli vám mně před rokem zbili u muzea na demonstraci, jsem člověk, který se věnuje přírodní medicíně, snažím se konat dobro, nejsem nějaký anarchista. Projevila se hrubost systému. Zametli jste to pod koberec a nechcete se tím zabývat. GIBS to zhodnotil, že nedošlo k pochybení. Přitom k pochybením došlo po všech stránkách,“ konfrontoval Rakušana jeden z účastníků debaty.

Ministr vnitra ale odmítl, že by na vyhodnocení zásahu našel nějaké nedostatky, muži doporučil řešit jeho záležitost ještě soudní cestou. „Byla demonstrace a část demonstrantů se rozhodla vniknout do budovy Národního muzea. Nevím, jestli jste byl mezi nimi. Byl to víkend, byly tam rodiny s dětmi. Policisté museli chránit budovu a bezpečnost lidí, kteří tam byli. Z principu je nesmysl, že bych dával nějaký příkaz GIBS. Na tuto nezávislou instituci nemám jakýkoliv vliv. Se záměry mě pouze seznamuje. Viděl jsem i záběry, policie nahrává i rozhovory lidí a situace byla poměrně vážná. Pokud by policie nezasáhla, tak by nekonala tak, jak má,“ reagoval Rakušan.

Kromě témat války na Ukrajině či situace ukrajinských běženců v České republice se diskutující zajímali i například o hromadný systém varování obyvatel SMS zprávami či plány státu týkajících se České pošty. Svůj komentář k prezidentu Petru Pavlovi vyjádřil také bývalý politický vězeň, protikomunistický odbojář a expříslušník BIS Vladimír Hučín, který ministrovi nabídl pozdější předání utajovaných informací. Zazněly i dotazy zaměřené na Přerov. „Město je ekonomicky a sociálně hodně slabé. V České republice vzniká další generace lidí, kteří se naučili jenom natahovat dlaň. Jsou informování od svých rodičů, v Přerově narážíme na krádeže, kdy skupinami minority jsou vysílány děti, aby kradly. Ale nebudu rozebírat, co se v Přerově děje, máme tady policii a mohli bychom dlouho diskutovat jak funguje. Můj dotaz je ten, proč vláda zvyšuje daně a sociální dávky nechává takové, jaké jsou,“ tázal se poté jeden z obyvatel Přerova.

Na trhu práce v Olomouckém kraji přibylo volných míst, nezaměstnanost ale netypicky vzrostla

Podíl nezaměstnaných osob se v Olomouckém kraji v únoru mírně zvýšil na hodnotu 4,2 procenta, podle zástupců úřadu práce už v tomto období obvykle dochází k poklesu. K největšímu nárůstu nezaměstnanosti došlo v druhém měsíci roku na Prostějovsku....

„Přichází obrovská reforma sociálních dávek, kterou představuje pan ministr Jurečka. Má dojít k výraznému zjednodušení dávek. Dávky procházejí screeningem. Zneužívání dávek není vůbec tak závažné, jak se ve veřejnosti diskutuje. Ekonomická situace, do které se země dostala, zadlužování, deficity, inflace, válka, vedla k tomu, že vláda musela řešit i dodatečné příjmy. Bohužel radost z toho nemáme, ale situace přinesla i nástroj zvyšování daní,“ vysvětloval předseda hnutí STAN.

Starší muž Rakušana postavil před tvrzení, že od převratu funguje v tuzemsku cenzura a pronásledování za názory. Požadoval rovněž zveřejnění informací z dopisů, které zanechal pachatel masové vraždy z prosince 2023 z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Probíhá trestní řízení, to je ze zákona neveřejné. Dopisy nemohou být zveřejněny, ani zpráva z vyšetřování. Jde o zjištění motivu pachatele mnohačetné vraždy, abychom si byli schopni dokázat, jestli třeba společnost za dobu jeho mládí nějak selhala, nebo jestli máme nastavené záležitosti potřebné pomoci. Vy chcete znát i jméno ženy, která v Klánovickém lese při vraždě přišla o manžela a jedno své dítě. A vy ji chcete ještě stigmatizovat? Zbláznil jste se? Neznáte spis, nic o tom nevíte a ještě do toho zapojujete genocidu v Izraeli. Jestli je něco lepší ukázkou dezinformace, tak já už nevím,“ divil se ministr vnitra.

Ten během debaty také několikrát zdůraznil důležitost bezpečnosti obyvatel, a to i například při dotazu jedné z žen na kapacitu a kvalitu protileteckých krytů v Přerově.„Z hlavy vám to určitě neřeknu. Infrastruktura se obecně velice zanedbala. Mnoho lidí nemá kompetence ani základní krizové připravenosti nebo první pomoci. Musíme přijmout skutečnost, že současný svět vůbec není bezpečným místem. Musí stoupat náklady na vnitřní i vnější bezpečnost,“ poznamenal Rakušan, který v závěru vyzdvihl kultivovaný přístup návštěvníků debaty ve městě, v němž mělo hnutí STAN při posledních volbách jednu z nejnižších podpor.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, debata bez cenzury, Vít Rakušan, ministr Rakušan, Přerov, debata Rakušan, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Sociální dávky, protiletecké kryty i kritika Babiše. Ministr Rakušan debatoval s Přerovany  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.