Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na trhu práce v Olomouckém kraji přibylo volných míst, nezaměstnanost ale netypicky vzrostla

Podíl nezaměstnaných osob se v Olomouckém kraji v únoru mírně zvýšil na hodnotu 4,2 procenta, podle zástupců úřadu práce už v tomto období obvykle dochází k poklesu. K největšímu nárůstu nezaměstnanosti došlo v druhém měsíci roku na Prostějovsku. Krajská pobočka úřadu práce eviduje jeden záměr hromadného propouštění, které by se mohlo dotknout 160 zaměstnanců.

„Únorový vývoj nezaměstnanosti byl poněkud netypický – většinou v tomto měsíci v minulých letech docházelo již k poklesu počtu nezaměstnaných. I když někteří velcí zaměstnavatelé průběžně avizují možnost snížení počtu zaměstnanců, nepozorujeme prozatím větší přílivy pracovníků od jednoho zaměstnavatele do evidence úřadu práce. V průběhu února bylo nově zaevidováno 2 216 osob, naopak z evidence bylo vyřazeno celkem 1 992 uchazečů o zaměstnání,“ komentoval v tiskové zprávě ředitel krajské pobočky v Olomouci Vlastimil Přidal. Úřad práce ČR (ÚP ČR), Krajská pobočka v Olomouci, evidoval k 29. únoru 2024 celkem 17 658 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 224 vyšší než na konci předchozího měsíce.

Kromě Šumperska došlo k nárůstu nezaměstnanosti ve všech okresech Olomouckého kraje. „K největšímu navýšení nezaměstnanosti došlo v okrese Přerov o 124 osob, ale k největšímu procentuálnímu nárůstu došlo na Prostějovsku, a sice o 4 procenta, spolu s okresem Benešov se jednalo o vůbec nejvyšší procentuální nárůst nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ zmínil analytik trhu práce z olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník

Radary začnou v následujících týdnech kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti na frekventované Přerovské ulici v Olomouci. V krajském městě tak půjde o třetí stále měřený úsek. Ukázněnost řidičů hlídá stejná technologie také v...

Ačkoliv procentuálně došlo v okrese Prostějov k největšímu nárůstu, výsledná hodnota podílu nezaměstnaných osob je stále nejlepší v Olomouckém kraji – 3,1 procenta. V nejlidnatějším okresu Olomouc je tento ukazatel na hodnotě 3,9 procenta, nejhorší je pak situace na Jesenicku, které se s nezaměstnaností na úrovni 6,5 procenta řadí na třetí nejhorší příčku v České republice. „Na konci února sice jeden zaměstnavatel se sídlem v Olomouckém kraji nahlásil záměr hromadně propustit okolo 160 pracovníků, ale v jarních měsících již očekáváme mírné oživení pracovního trhu a pokles nezaměstnanosti,“ sdělil analytik Mikšaník.

Pro zájemce o práce se v uplynulém měsíci otevřela příležitost na 245 volných pracovních místech. „Olomoucký kraj evidoval k 29. únoru celkem 7 951 volných pracovních míst – jejich počet byl o 339 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,2 uchazeče. Nejvyšší byla tato hodnota v okrese Jeseník – 5,6, naopak nejnižší v okrese Přerov 1,8,“ doplnil Mikšaník.

Do Olomouce levněji, ale bez přestupu na MHD. Cestující v kraji budou moct ušetřit při dojíždění

Možnost ušetřit při dojíždění do města Olomouce budou mít nově cestující v příměstských autobusech Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. V regionu bude od první březnové neděle fungovat nová tarifní zóny 710. Ta poslouží pasažérům,...

Podle zástupců ÚP na trhu práce v Olomouckém kraji lidem chybějí zejména dovednosti pro IT profese, pro technické profese v různých průmyslových odvětvích jako je strojírenství, elektro či stavebnictví a dále pak měkké a digitální dovednosti, které jsou využitelné napříč mnoha profesemi.

Úřad práce zdůrazňuje svou politiku aktivní zaměstnanosti, zájemců nabízí celou řadu rekvalikačních aktivit a kurzů na speciálních webových stránkách. Portfolio vzdělávacích možností chce státní organizace dále rozšiřovat. „Člověk se dnes musí vzdělávat průběžně, ve vlastním zájmu průběžně získávat nové kompetence, protože se doba rychle mění. Proto všem doporučuji – využívejte možnosti vzdělávání a rekvalifikací, které vám český stát prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízí.  Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, můžeme zaplatit rekvalifikace nebo kurz až za 50 tisíc korun,“ uvedl ředitel krajské pobočky Úřadu Práce ČR Přidal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Statistika, Úřad práce, nezaměstnanost, práce, zaměstnání, Olomoucký kraj, Olomouc, Prostějov, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trhu práce v Olomouckém kraji přibylo volných míst, nezaměstnanost ale netypicky vzrostla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.