Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucká radnice hostila zasedání Babišovy stínové vlády. Krajně nevhodné, kritizuje opozice

Dějištěm výjezdního zasedání stínového kabinetu hnutí ANO v Olomouci se ve čtvrtek dopoledne stala městská radnice, v jejímž čele stojí primátor Miroslav Žbánek (ANO). Zástupci olomoucké opozice s jednáním stranického orgánu hnutí ANO v reprezentační budově města nesouhlasí, nad místem jednání stínové vlády se podivují i zástupci koaličních partnerů.

VIDEO: Sociální dávky, protiletecké kryty i kritika Babiše. Ministr Rakušan debatoval s Přerovany

Nebývale vysoké volební preference hnutí ANO, pomoc ukrajinským uprchlíkům či problematika sociálních dávek. Na různorodé otázky reagoval při své další Debatě bez cenzury ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před zaplněným sálem přerovského klubu...

„Zasedání jakéhokoli orgánu jakékoli politické strany na olomoucké radnici považuji za krajně nevhodné. Radnice nikdy nebyla k podobným politickým nebo obchodním účelům zneužívána. A je úplně jedno, zda se jedná o zasedání stínové vlády hnutí ANO, prodej hrnců nebo nabízení životního pojištění," řekl poslanec a opoziční zastupitel Martin Major (ODS). Koalice Spolu, jejíž součástí je ODS, zaslala Žbánkovi dopis, v němž se ptá na okolnosti poskytnutí radničních prostor pro zasedání stínové vlády ANO i na to, zda hnutí za pronájem zaplatí.

Zasedání stínové vlády na radnici překvapilo primátorova náměstka Viktora Ticháka (Piráti). „Bezúplatná zapůjčení prostor města k jakýmkoli aktivitám nepořádaným přímo městem samotným schvaluje vedení. Na poslední poradě vedení jsem nebyl přítomen, v zápisu jsem o zapůjčení nic nevyčetl. Je to pro mě nová informace,“ uvedl Tichák. Informaci o akci neměl ani primátorův náměstek Tomáš Pejpek (ProOlomouc). „Nepokládám za vhodné, aby si kterákoliv z celostátních stran dělala celostátní PR na naší radnici,“ řekl.

Primátor Miroslav Žbánek kritiku, že ANO využilo radnici k propagační akci, odmítl. Podle něj byli koaliční partneři na poradě vedení města o příjezdu poslanců ANO informováni. „Pro mě je to stejná návštěva, jako když jsem zval opakovaně premiéra (Petra Fialu z ODS) a současnou vládu. Jednám a potkávám se na radnici s ministry, kteří do Olomouce přijedou. Tyto návštěvy nerozlišuji podle politických stran, zda je dotyčný v koalici nebo opozici,“ komentoval Žbánek, který by chtěl s poslanci ANO probrat například rozpočtové určení daní i problémy, které řeší Svaz měst a obcí, jehož je místopředsedou.

Je v pořádku, aby městská radnice sloužila pro zasedání orgánů politických stran?

Celkem hlasovalo1128 čtenářů

Podle primátorova náměstka Otakara Bačáka (spOLečně) je škoda, že akce nebyla koncipována jako návštěva u primátora, který podobné delegace přijímá často. „Dle mých informací budou prezentovány problémy našeho města, které v mnohém mají základ v legislativě a tudíž je bude primátor prezentovat poslancům svého politického hnutí. Naše hnutí má ale výhradu vůči konání jednání stínové vlády jako takového. To by mělo proběhnout mimo prostory radnice," míní Bačák.

Po dopoledním jednání stínového kabinetu proběhla na nádvoří radnice tisková konference, v odpoledních hodinách má stínový kabinet Andreje Babiše na programu setkání se starosty a občany v hotelu u olomouckého hlavního vlakového nádraží.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Andrej Babiš

Štítky Politika, jednání, stínová vláda, Andrej Babiš, poslanec, Miroslav Žbánek, primátor, hnutí ANO, opozice, radnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká radnice hostila zasedání Babišovy stínové vlády. Krajně nevhodné, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.