Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V pátek a v sobotu budou volby do europarlamentu. Kdo kandiduje z Olomouckého kraje?

Ve volbách do Evropského parlamentu, které budou už tento pátek a sobotu, kandidují například starosta Dolních Studének na Šumperska a náměstek ministra Radim Sršeň, předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová z Olomoucka nebo exprimátor Olomouce Antonín Staněk.

Starosta Dolních Studének a náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň kandiduje do europarlamentu ze čtvrtého místa kandidátky Starostové a osobnosti pro Evropu. Třetí místo na kandidátce SPD a Trikolora má Zuzana Majerová, pedagožka, překladatelka a předsedkyně Trikolory, z Bukovan na Olomoucku a rovněž na třetím místě kandidátky PŘÍSAHA a MOTORISTÉ je bývalý primátor Olomouce, bývalý ministr kultury a vysokoškolský pedagog Antonín Staněk

"Už je to tady, jedny z nejdůležitějších voleb za poslední desetiletí klepou na dveře. Prosím, využijte svého základního demokratického práva a přijděte k volbám, každý hlas se bude počítat," vyzval například Sršeň.

Na druhém místě kandidátky Sociální demokracie je pak místopředsedkyně strany a vysokoškolská pedagožka Daniela Ostrá. Dvanácté místo za ANO obsadil ekonom a specialista na evropské právo Tomáš Sýkora z Olomouce. Na třináctém místě na kandidátce SPOLU usiluje o hlasy do europarlamentu akční starosta Slatinic na Olomoucku Ondřej Mikmek (KDU-ČSL) a sedmnácté místo na stejné kandidátce má vysokoškolský učitel, politolog a komentátor Petr Sokol (ODS) z Prostějova.

V evropských volbách v Česku se letos může utkat 30 uskupení

Všech 30 řádně přihlášených uskupení bylo letos v ČR připuštěno k červnovým volbách do Evropského parlamentu. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. V letošních eurovolbách se tak utká o devět seskupení méně než před dvěma lety. Vyřazena byla...

Osmnácté místo na kandidátce Strany zelených připadlo nakladateli a genealogovi Radkovi Ocelákovi ze Šumperka a na 24. místě za Českou pirátskou stranu je náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák.

Kandidáty z Olomouckého kraje mají ve svých řadách také SEN 21 a Volt Česko, Česká republika na 1. místě!, REFERENDUM - Hlas Lidu, Svobodní, PRO vystoupení z EU a Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT.

V posledních eurovolbách v roce 2019 zvítězilo v Olomouckém kraji hnutí ANO s 24 procenty hlasů, poté byli Piráti, SPD a ODS, všichni s 11 procenty, pak koalice STAN a TOP09, která měla něco přes devět procent, a nakonec KSČM s téměř osmi procenty hlasů. Účast byla v Olomouckém kraji 26,4 procenta, v celé ČR to bylo 28,7 procenta.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky EU, volby, kandidáti, Olomoucký kraj, Evropský parlament, Česko, Olomouc, Starostové a nezávislí, Radim Sršeň, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek a v sobotu budou volby do europarlamentu. Kdo kandiduje z Olomouckého kraje?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.