Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Eurovolby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO před Spolu. Piráti propadli, neúspěch mělo SPD s Trikolorou

Evropské volby v regionu vyhrálo hnutí ANO před vládní koalicí Spolu a uskupením Stačilo!, ve kterém jsou komunisté. Propad zaznamenali Piráti, kteří v Olomouckém nemají ani pět procent, a neúspěch mělo i SPD s Trikolorou.

Evropské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO se ziskem 29,65 procenta hlasů před vládní koalicí Spolu s 18,49 procenta a Stačilo!, kde jsou komunisté, s 11,15 procenta. Pětiprocentní hranici překročily v Olomouckém kraji ještě hnutí Přísaha se stranou Motoristé, pro něž hlasovalo 10,17 procenta lidí, hnutí STAN se ziskem 7,65 procenta a koalice SPD s neparlamentní Trikolorou se 7,19 procenta hlasů.

Propad zaznamenala v regionu Česká pirátská strana, která v roce 2019 obdržela 11,72 procenta hlasů, ale letos získala pouhých 4,69 procenta.

"Najít něco pozitivního v tom neúspěchu není lehké, přesto... Výsledky Pirátů v krajských městech jsou: Praha 12,13 procenta, Brno 10,30 procenta, Olomouc 7,64 procenta, Hradec Králové 7,09 procenta, České Budějovice 6,77 procenta," komentoval to na sociálních sítích náměstek primátora Olomouce, který za Piráty do EU kandidoval na 24. místě, Viktor Tichák.

Neúspěch mělo i SPD, které letos kandidovalo společně s Trikolorou. Její předsedkyně Zuzana Majerová z Bukovan na Olomoucku měla na kandidátce třetí místo. Před pěti lety mělo SPD v kraji přes 11 procent, nyní pouze 7 procent.  

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU. Olomoucký kraj europoslance nemá

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

Volební účast byla v Olomouckém kraji stejně jako v celé zemi rekordní, činila 35,28 procenta. V roce 2019 přišlo v kraji odevzdat hlas kandidátům do Evropského parlamentu 26,43 procenta voličů. 

Volební výsledek STAN pochválil olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN). "Gratuluji Danuši Nerudové a Janu Farskému ke zvolení do EP. Místo jednoho dosavadního mandátu bude mít STAN dva. Dobrá práce," uvedl na sociální síti X.

Nejvyšší volební účast vykázalo Olomoucko, kde volební účast dosáhla 35,84 procenta, následovalo Šumpersko s účastí 35,44 procenta, Přerovsko s 35,29 procenta, Prostějovsko, kde účast dosáhla 34,88 procenta, a Jesenicko s účastí ve výši 32,44 procenta.

Před pěti lety v Olomouckém kraji zvítězilo v eurovolbách hnutí ANO, které tehdy získalo 24,06 procenta hlasů. Následovala Česká pirátská strana s 11,72 procenta a SPD s 11,64 procenta. Občanští demokraté tehdy získali od voličů v kraji 10,97 procenta hlasů. Přes devět procent tehdy dali lidé v regionu lidovcům, kteří měli 9,42 procenta, a koalici STAN s TOP 09 s 9,2 procenta. Komunisty volilo 7,9 procenta voličů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, EU, výsledky, Olomoucký kraj, SPD, ANO 2011, Trikolora, Evropský parlament, SPOLU, Starostové a nezávislí, koalice, Česká pirátská strana, komunismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eurovolby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO před Spolu. Piráti propadli, neúspěch mělo SPD s Trikolorou  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.