Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Kandidátních listin do krajských voleb ubylo v Olomouckém kraji ubylo, méně je i uchazečů o post senátora

Třináct politických uskupení či koalic se bude v podzimních volbách do krajských zastupitelstev ucházet o přízeň voličů v Olomouckém kraji. Ve středu odpoledne skončila lhůta pro podání kandidátních listin. Těch eviduje krajský úřad o dvě méně, než při předchozích volbách v roce 2020. Termín voleb stanovil prezident na 20. a 21. září. Současně budou lidé vybírat také senátory na Šumpersku a Prostějovsku.

Řada stran už zveřejnila podobu kandidátek do krajských voleb. Lídrem hnutí STAN je hejtman a předseda krajského výboru STAN Josef Suchánek. Jedničkou na krajské kandidátce ODS je hejtmanův náměstek Dalibor Horák. O hlasy voličů se bude opět ucházet koalice Spojenci pro Olomoucký kraj, tentokrát složená z KDU-ČSL, TOP 09, Zelených a Nestraníků. V čele koaliční kandidátky je hejtmanův náměstek Ivo Slavotínek (KDU-ČSL). V předchozích krajských volbách v roce 2020 Spojence pro Olomoucký kraj vytvořila KDU-ČSL spolu s TOP 09, Zelenými a ProOlomouc.

Krajskou kandidátku ANO povede poslanec Ladislav Okleštěk, který byl v předchozím volebním období hejtmanem. Piráti půjdou do voleb v Olomouckém kraji s hnutím ProOlomouc, uskupením Společně pro Přerov a Naším Litovelskem. Lídrem je krajský radní Martin Šmída (Piráti). V posledních krajských volbách v Olomouckém kraji v roce 2020 Piráti spojili síly s hnutím STAN, jež letos bude kandidovat samostatně.

Podzimních krajských voleb se v Olomouckém kraji zúčastní nová koalice Hlas pro náš kraj, kterou vytvořilo hnutí Společně pro kraj a SOCDEM. Lídrem koaliční kandidátky je politolog a vysokoškolský učitel Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci. Lídrem hnutí Přísaha pro krajské volby v Olomouckém kraji je bývalý primátor Olomouce a ministr kultury za sociální demokracii Antonín Staněk.

Kandidátku podala také koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, hnutí Moravané, koalice STAČILO!, Koruna Česká, Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT a Sdružení pro republiku-Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska.

Krajské volby v Olomouckém kraji v říjnu 2020 vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj má 12 zastupitelů, čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koaliční dohodu podepsala koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získala tato koalice většinu 32 hlasů. V opozici skončily vítězné hnutí ANO a SPD.

Do senátních voleb se přihlásilo ve dvou obvodech celkem 10 kandidátů

O funkci senátora v obvodu 65 Šumperk usilují čtyři kandidáti, šest kandidátek obdrželi úředníci na prostějovské radnici pro volby v obvodu 62. Termín pro předložení kandidatur zájemcům vypršel dnes v 16 hodin. Počet kandidátů na senátní křeslo je v obou obvodech podstatně nižší než před šesti lety. Tehdy jich úředníci zaregistrovali dohromady 17 - v Prostějově to bylo 11 kandidátů a v Šumperku šest. Volby se letos uskuteční ve 27 senátních obvodech společně s volbami do zastupitelstev krajů, a to 20. a 21. září. Případné druhé kolo senátních voleb bude o týden později.

V senátním obvodu č. 65 bude funkci senátora obhajovat za hnutí ANO starosta Šumperka Miroslav Adámek. Čeká ho volební klání s děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislavem Balíkem, který kandiduje jako nezávislý, a s bývalým šumperským zastupitelem Vladimírem Hoškem (Svobodní). Poslední den termínu podal kandidátku také nezávislý kandidát Roman Gawlas. Gawlas se přihlásil do voleb také před šesti lety, nebyl však registrován. Podle úředníků mu tehdy chybělo doložení potřebného tisíce podpisů oprávněných voličů i potvrzení o složení kauce 20.000 korun. Ze stejných důvodů nebyla jeho přihláška registrována ani v roce 2012, zjistila ČTK.

V obvodu č. 62 Prostějov podalo kandidátku hnutí ANO, které bude reprezentovat prostějovský primátor František Jura. Kandidátní listinu podala také poslankyně Hana Naiclerová, o hlasy voličů bude usilovat v koalici za hnutí STAN, SEN 21 a Stranu zelených. ODS vyslala do voleb náměstkyni primátora a krajskou zastupitelku Miladu Sokolovou. Za SPD a Trikoloru obdrželi úředníci radnice kandidátní listinu Pavla Dopity, o hlasy voličů se uchází také Miroslav Burget, a to za politické hnutí Jasný Signál Nezávislých (JaSaN). Svou kandidaturu za KDU-ČSL podala také předsedkyně Hanáckého folklorního spolku Hana Pospíšilíková.

Senátorkou za Prostějovsko je od roku 2018 bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Nezávislá Chalánková je nyní členkou senátního klubu ODS a TOP 09, svoji kandidaturu na Prostějovsku zvažovala, kandidátní listinu však nakonec nepodala, vyplývá z uzavřeného seznamu zájemců.

Volby do Senátu se konají každé dva roky, pokaždé se obmění třetina z 81 křesel. Senátní volby by se letos uskuteční ve 27 senátních obvodech. Nejvíc křesel budou letos obhajovat ODS s TOP 09, které tvoří nejsilnější frakci v horní parlamentní komoře. S odstupem následují Starostové před lidovci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, volby, krajské volby, volby Olomoucký kraj, volby hejtman, krajské zastupitelstvo, volby senát, Prostějov, Šumperk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátních listin do krajských voleb ubylo v Olomouckém kraji ubylo, méně je i uchazečů o post senátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.