Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Volby začínají už zítra. Kdo bude novým hejtmanem a kdo kandiduje do Senátu na Prostějovsku a Šumpersku?

Už v pátek a v sobotu si lidé budou moci zvolit nové vedení kraje a nové senátory na Prostějovsku a Šumpersku. Post hejtmana obhajuje Josef Suchánek ze STAN, lídrem opozičního ANO je předcházející hejtman Ladislav Okleštěk. O post senátora na Prostějovsku se uchází šest lidí, na Šumpersku místo v horní komoře Parlamentu obhajuje starosta Šumperka Miroslav Adámek z ANO.

V krajských volbách se letos o hlasy voličů uchází celkem 13 politických stran, hnutí a koalic, hlasování proběhne v pátek a v sobotu 20. a 21. září.

Krajské volby 2020
Vyhrálo ANO s 18 mandáty. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty, třetí Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj mají 12 a čtvrtá ODS sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koalici vytvořili Piráti a STAN se zástupci ODS a Spojenců. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu mají většinu 32 hlasů. V opozici skončily ANO a SPD.

Lídrem hnutí STAN je stávající hejtman Josef Suchánek, jedničkou ODS je hejtmanův náměstek přes zdravotnictví Dalibor Horák. O hlasy voličů se bude ucházet koalice Spojenci24 s vámi složená z KDU-ČSL, TOP 09, Zelených a Nestraníků, v čele je náměstek hejtmana Ivo Slavotínek (KDU-ČSL). Piráti půjdou do voleb v Olomouckém kraji s hnutím ProOlomouc, uskupením Společně pro Přerov a Naším Litovelskem. Lídrem je krajský radní Martin Šmída (Piráti). 

Krajskou kandidátku opozičního hnutí ANO povede poslanec Ladislav Okleštěk, který byl v předchozím volebním období hejtmanem.

Krajských voleb se v Olomouckém kraji zúčastní nová koalice Hlas pro náš kraj, kterou vytvořilo hnutí Společně pro kraj a SOCDEM, lídrem je politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci. Přísahu povede do voleb bývalý olomoucký primátor a ministr kultury za sociální demokracii Antonín Staněk. Kandidátku podala také koalice SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, hnutí Moravané, koalice STAČILO!, Koruna Česká, Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT a Sdružení pro republiku-Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska.

Krajské volby rozhodnou, co bude dál s nemocnicemi na střední Moravě. Holdingu AGEL skončí pronájem

Krajské volby, které budou v pátek a v sobotu, mají jednu velmi důležitou okolnost. Nové krajské vedení bude muset rozhodnout, co bude dál s nemocnicemi v Prostějově, Přerově a Šternberku. Holdingu AGEL totiž skončí pronájem, rád by pokračoval. Ve...

O post senátora na Prostějovsku má zájem šest uchazečů, dosavadní senátorka Jitka Chalánková (TOP 09) obhajobu zvažovala, kandidátní listinu však nakonec nepodala.

Do voleb naopak jde primátor Prostějova František Jura (ANO), náměstkyně primátora Prostějova a krajská zastupitelka Milada Sokolová (ODS), zastupovat bude Koalici Společně pro Prostějovsko, Konicko, Kojetínsko a Tovačovsko složenou z ODS a politického hnutí Občané patrioti.

O post v Senátu usiluje také bojovnice proti korupci a poslankyně Hana Naiclerová za koalici STAN, SEN 21 a Stranu zelených. Za SPD a Trikoloru jde do voleb městský zastupitel Pavel Dopita (SPD), o hlasy voličů bude usilovat také Miroslav Burget za politické hnutí Jasný Signál Nezávislých a předsedkyně Hanáckého folklorního spolku Hana Pospíšilíková (KDU-ČSL).

Na Šumpersku post senátora obhajuje starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO), kandiduje také děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík jako nezávislý a bývalý šumperský zastupitel Vladimír Hošek (Svobodní).

ODS uklízí po korupčním skandálu. Novým šéfem v kraji je poslanec Martin Major

Novým šéfem krajské ODS se stal její dosavadní místopředseda a poslanec Martin Major. Nahradil Michala Záchu obviněného v korupční kauze Autostráda. Na sněmu v Olomouci, kam přijel i šéf ODS a premiér Petr Fiala, Major včera večer neměl...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraj, senát, kandidáti, Olomoucký kraj, koalice, AGEL, korupce, Autostráda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby začínají už zítra. Kdo bude novým hejtmanem a kdo kandiduje do Senátu na Prostějovsku a Šumpersku?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.