Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 26. září 2024  |  Svátek má Andrea
Bez reklam

Krajské volby rozhodnou, co bude dál s nemocnicemi na střední Moravě. Holdingu AGEL skončí pronájem

Krajské volby, které budou v pátek a v sobotu, mají jednu velmi důležitou okolnost. Nové krajské vedení bude muset rozhodnout, co bude dál s nemocnicemi v Prostějově, Přerově a Šternberku. Holdingu AGEL totiž skončí pronájem, rád by pokračoval. Ve hře jsou ovšem i další možnosti a názory se různí.

Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku jsou pro obyvatele jižní části Olomouckého kraje klíčovými zdravotnickými zařízeními. Patří Olomouckému kraji, který je na dvacet let pronajal holdingu AGEL. Nájem končí v roce 2027, a nové vedení kraje, které vzejde z blížících se voleb, bude muset rozhodnout, co s nemocnicemi dál. Ve hře je koncesní řízení na nového provozovatele, vytvoření společného podniku kraje a holdingu AGEL, provozování nemocnic krajem nebo pokračování dosavadního modelu.

AGEL má zájem nemocnice provozovat dál. "Dosavadní spolupráci s Olomouckým krajem hodnotíme jako velmi úspěšnou a věříme, že ji tak vnímá i druhá strana. Jednoznačně máme zájem pokračovat v provozu nemocnic i v budoucnu. O konkrétních podmínkách a formě jsme připraveni jednat," potvrdila mluvčí skupiny Radka Miloševská.

Na to, jak přesně by to mělo s nemocnicemi v Prostějově, Přerově a Šternberku v budoucnu vypadat, se však názory různí. ODS prosazuje koncesní řízení na výběr silného partnera, tomu však nejsou příliš nakloněni stávají kolegové ve vedení kraje, STAN a Piráti. Opoziční ANO se přiklání k zachování stávajícího modelu.

Léto na infekčním oddělení v Prostějově: zdravotníci léčili žloutenku, salmonelózu i horečku dengue

Specializované infekční pracoviště v prostějovské nemocnici pečuje v průběhu léta podobně jako v předchozích letech o více pacientů než v jiných obdobích roku. Zdravotníci zaznamenali nárůst výskytu boreliózy i klíšťové encefalitidy, virové...

Odbor zdravotnictví na kraji již přípravu koncesního řízení zahájil. "Spolupráce se silným partnerem i v budoucnu přinese především personální stabilitu v zajištění lékařů a středního zdravotnického personálu na území kraje. Média často informují o personálních problémech krajských nemocnic napříč republikou, nám se tyto problémy vyhýbají," vysvětlil dosavadní krajský radní pro zdravotnictví a lídr ODS Dalibor Horák.

Stávající hejtman a lídr STAN Josef Suchánek se však přiklání k jiné variantě, a to ke společnému podniku kraje a skupiny AGEL, který by nemocnice provozoval. "Pro krajské nemocnice tím dosáhneme toho, že zisková společnost bude mít dostatečné zdroje na financování modernizace. Navíc AGEL přislíbil investovat v průběhu deseti let do společného podniku tři miliardy korun," argumentuje hejtman.

Dnes je podle hejtmana zisk z provozu nemocnic oddělen od ztrátové obnovy majetku, kterou zajišťuje kraj. "Vše podle platné smlouvy, která se před sedmnácti lety pro kraj nevýhodně uzavřela," dodal hejtman.

Proti bezmyšlenkovitému pokračování stávajícího modelu jsou Piráti. "Budu tlačit na to, aby proběhla důkladná analýza a zhodnocení nákladů a benefitů jak pro kraj jako instituci, tak především pro občany Olomouckého kraje. Kvalitní a dostupná zdravotní péče je zásadní, a proto se rozhodnutí o dalším fungování nemocnic nesmí uspěchat a především musí být z čeho vybírat," sdělil stávají krajský radní a lídr Pirátů, ProOlomouc, Společně pro Přerov a Našeho Litovelska Martin Šmída.

CT přístroj v přerovské nemocnici pomohl archeologům. Odtajnil cenný obsah tři tisíce let staré nádoby

S využitím nemocniční výpočetní tomografie nahlédli archeologové z přerovského Muzea Komenského do útrob uzavřené keramické nádoby staré více než tři tisíce let. CT přístroj odhalil, že schránka ukrývá bronzové šperky a řadu dalších předmětů....

Opozice by stávající model fungování nemocnic v Olomouckém kraji zřejmě zachovala. "Je plně funkční a stabilizovaný. Můžeme být hrdí, že máme v našem kraji dostupnou a kvalitní zdravotní péči v našich nemocnicích. Z hlediska kvantity i kvality nemocnic je Olomoucký kraj jedinečný a mohou nám to leckde závidět. Olomoucký kraj by měl umět takové výhody využít," uvedl lídr ANO Ladislav Okleštěk

Například HLAS, který tvoří Společně pro kraj a SOCDEM, prosazuje důkladnou analýzu a přiklání se k modelu, že by kraj provozoval nemocnice sám. "Pokud by se tento krok ukázal jako neefektivní, přikláníme se k pronájmu, ale za nových podmínek. HLAS v žádném případě nepřipustí privatizaci nemocnic," uvedl lídr koalice HLAS Pavel Šaradín.

Podle hnutí PŘÍSAHA, kde je lídrem bývalý primátor Olomouce Antonín Staněk, je lékařská péče v nemocnicích srovnatelná s jinými kraji. "Proto jsme přesvědčeni, že by tento model kraj neměl opouštět a nechat se vtáhnout do politických tahanic na celé další volební období," uvedl Staněk.

Jak je to s pronájmem krajských nemocnic
Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku kraj prostřednictvím společnosti Nemocnice Olomouckého kraje pronajímá skupině AGEL. Pronájem končí 30. 6. 2027. Nájem byl fixní, nebyla sjednána inflační doložka. Reinvestice z nájemného, 48 milionů ročně, neumožňují ani prostou reprodukci hodnoty majetku. Kumulovaná ztráta pro Nemocnice Olomouckého kraje včetně odpisů je tak 300 milionů korun. Kumulovaný zisk skupiny AGEL včetně vyplacených dividend dosáhl za dobu spolupráce téměř 1 miliardy korun. AGEL čerpal 500 milionů korun dotací na investice, na modernizaci pracovišť a nákup přístrojového vybavení.
ZDROJ: Ivo Vlach, předseda představenstva Nemocnice Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl AGEL

Štítky nemocnice, pronájem, AGEL, zdravotnictví, Olomoucký kraj, Střední Morava, krajské volby, Přerov, AGEL Středomoravská nemocniční, Šternberk, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské volby rozhodnou, co bude dál s nemocnicemi na střední Moravě. Holdingu AGEL skončí pronájem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.