Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: Ve hře o Senát zůstávají Jura a Dopita na Prostějovsku, Adámek a Balík na Šumpersku

, aktualizováno 21. září 2024, 22:09

Do druhého kola senátních voleb na Prostějovsku postupují prostějovský primátor František Jura z ANO a zastupitel Pavel Dopita z SPD. Na Šumpersku se za týden o křeslo v Senátu utkají starosta Šumperka a dosavadní senátor Miroslav Adámek z ANO a politolog Stanislav Balík.

Na Prostějovsku post v horní komoře parlamentu už neobhajovala dosavadní senátorka Jitka Chalánková (Nezávislá). 

Primátor Prostějova František Jura získal 41,98 procenta hlasů, prostějovský městský zastupitel Pavel Dopita má 13,44 procenta. Volební účast byla 30,47 procenta. Postup do druhého kola jen těsně utekl poslankyni Haně Naiclerové (Zelení+STAN+SEN), která získala 13,05 procenta hlasů.

Juru výsledek příjemně překvapil. "Je to obrovský závazek. Musím poděkovat voličům, protože počet hlasů je opravdu vysoký. S pokorou jdu druhého kola a v pondělí začínám s kontaktní kampaní, kterou jsem musel přerušit, protože jsme teď měli důležitější věci. Pojedu mezi lidi a budu je přesvědčovat a prosit, aby mi dali hlas i ve druhém kole," uvedl.

Pokud bude zvolen senátorem, tak chce Jura i nadále zůstat primátorem. "Říkám to od začátku kampaně, že jsem přesvědčen o tom, že se tyto dvě funkce dají zvládnout a že to může být benefit pro naše město," dodal Jura. 

Na Šumpersku křeslo v Senátu obhajoval starosta Šumperka Miroslav Adámek, podle průběžných výsledků má 48,16 procenta. Do druhého kola postoupil také univerzitní profesor a politolog Stanislav Balík (NK), který nyní má 44,45 procenta. Volební účast na Šumpersku je 27,69 procenta.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, senát, výsledky, první kolo, Prostějov, František Jura, Šumperk, Pavel Dopita, Miroslav Adámek, Stanislav Balík, senátní volby, Jitka Chalánková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Ve hře o Senát zůstávají Jura a Dopita na Prostějovsku, Adámek a Balík na Šumpersku  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.