Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: ODS oznámila odchod do opozice. Hnutí ANO zbývají už jen SPD nebo komunisté

, aktualizováno před 31 minutami

Pokud bude chtít vítězné hnutí ANO ovládnout olomoucké hejtmanství, bude se muset spojit s SPD nebo komunisty. ODS v Olomouckém kraji totiž dnes v podvečer jako poslední z demokratických stran oznámila odchod do opozice.

Odchod do opozice oznámil šéf ODS v Olomouckém kraji a poslanec Martin Major

"Od sečtení volebních výsledků jsme absolvovali několik jednání s dalšími volebními stranami. K jednání nás mimo jiné oslovilo vítězné hnutí ANO. Jeho představitelé nám nabídli účast na tříčlenné koalici ve složení ANO-ODS-SPD. Tuto nabídku jsme jasně odmítli, což jednohlasně potvrdila i Regionální rada ODS v Olomouckém kraji. Nemůžeme vyměnit naše principy za účast v krajské koalici, a proto budeme nadále bojovat za náš kraj z opozičních lavic," uvedl Major.

Lídr ANO a poslanec Ladislav Okleštěk nechtěl cokoliv komentovat. "Vše se dozvíte zítra," řekl jen. Hnutí ANO na sobotu svolalo tiskovou konferenci, kde chce představit výsledky koaličních jednání po volbách do krajského zastupitelstva.

V minulých dnech se spekulovalo o koalici ANO a ODS. Okleštěk začátkem týdne takovou variantu nepotvrdil, ani nevyloučil. 

Později večer Okleštěk uvedl, že jednání dál pokračují. "Jednání o budoucím složení krajské koalice nekončí. Stále hledáme řešení, věřím, že se podaří postavit stabilní vedení Olomouckého kraje," uvedl.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, koalice, kraj, hejtmanství, ANO 2011, ODS, Svoboda a přímá demokracie, komunista, Olomoucký kraj, Martin Major

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: ODS oznámila odchod do opozice. Hnutí ANO zbývá už jen SPD nebo komunisté  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.