Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

ANO a SPD ovládnou na další čtyři roky Olomoucký kraj. Zástupci stran dnes podepsali koaliční smlouvu

, aktualizováno před 2 hodinami

Představitelé ANO a SPD dnes v prostějovském Národním domě podepsali koaliční smlouvu o rozložení sil ve vedení Olomouckého kraje. Hejtmanem bude lídr ANO Ladislav Okleštěk, v radě bude mít Babišovo hnutí devět křesel, SPD dva posty, z toho jednoho náměstka.

"Všichni víte, jak probíhala koaliční jednání. Sešli jsme se se všemi subjekty, které byly v krajských volbách úspěšné, a z těchto jednání vyplynulo, s kým a jak budeme na kraji spolupracovat," řekl těsně před podpisem koaliční smlouvy lídr ANO Ladislav Okleštěk

Podle dohody se Okleštěk, který je zároveň poslancem, stane hejtmanem. V jedenáctičlenné radě bude mít Babišovo hnutí devět křesel, SPD dva posty, z toho jeden post náměstka hejtmana. Celkem bude ve vedení kraje sedm náměstků hejtmana. 

"Jsem rád, že jsme se dohodli. V krajských volbách jsme kandidovali ve čtyřkoalici, v zastupitelstvu bohužel nikdo z našich partnerů není. Náš hlavní cíl byl vyměnit pětikoliční vedení kraje za zastupitele ANO a SPD. Jsem přesvědčen, že povedeme Olomoucký kraj daleko lépe," prohlásil člen vyjednávacího týmu a poslanec Radim Fiala z SPD. 

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

První úkolem nově zvoleného vedení kraje bude podle Oklešťka a Fialy rychlá pomoc zaplaveným oblastem na Jesenicku a části Šumperska.

Okleštěk zároveň odmítl, že by spojení s SPD mohlo hnutí ANO poškodit například před parlamentními volbami, které budou příští rok. "Toto je krajská politika, posuzuji lidi podle jejich kvalit, ne podle toho, z jaké jsou strany," řekl Okleštěk. 

Okleštěk stál v čele Olomouckého kraje už v letech 2017 až 2020. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít dvojkoalice ANO a SPD 31 hlasů. Ustavující krajské zastupitelstvo se sejde v pondělí 21. října, v minulých čtyřech letech v kraji vládla koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj.

Vedení Olomouckého kraje
hejtman Ladislav Okleštěk (ANO)
1. náměstek hejtmana Vladimír Lichnovský (ANO)
náměstkyně Monika Hryzbilová (ANO)
náměstek Martin Škurek (ANO)
náměstkyně Irena Blažková (ANO)
náměstek Bohuslav Hudec (ANO)
náměstek Svatopluk Binder (ANO)
náměstek Pavel Jelínek (SPD)
člen krajské rady Dan Chromec (SPD)
člen krajské rady Petr Vrána (ANO)
člen krajské rady Jana Koničková (ANO)

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky ANO 2011, SPD, koalice, smlouva, podpis, Olomoucký kraj, koaliční smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO a SPD ovládnou na další čtyři roky Olomoucký kraj. Zástupci stran dnes podepsali koaliční smlouvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.