Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: Je sečteno. V Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO, druzí jsou s odstupem STAROSTOVÉ

, aktualizováno 21. září 2024, 21:34

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Krajské volby 2020
Vyhrálo ANO s 18 mandáty. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty, třetí Spojenci mají 12 a čtvrtá ODS sedm mandátů. Na pátém místě byla SPD s pěti zastupiteli. Koalici vytvořili Piráti a STAN se zástupci ODS a Spojenců. 

"Vedení může být drtivější, ale rozhodne posledních pět minut, dostanete dva góly a všechno je jinak. Takže průběžné výsledky se pěkně sledují, ale nejsem přehnaný optimista, dokud nebudou sečteny všechny hlasy," reagoval v průběhu sčítání lídr ANO a poslanec Ladislav Okleštěk.

Později odpoledne se už radoval. ANO drtivě vítězilo. "Šestadvacet mandátů je výrazně nad rámec toho, co jsem očekával. Myslím, že většina lidí neočekávala takový výsledek, ani my jsme si nemysleli, že tolik mandátů můžeme získat," řekl lídr ANO.

Současná krajská koalice STAN, Pirátů, Spojenců a ODS prohrála.

Stávající hejtman Josef Suchánek (STAN) to uznal. "Děkuji za všechny hlasy pro Starosty pro Olomoucký kraj. Starostové výrazně posílili, ale stávající koalice jako celek ztratila. Je velmi pravděpodobné, že příštím hejtmanem Olomouckého kraje bude pan Okleštěk z ANO," uvedl hejtman.

Podle Suchánka je kraj po povodních v mimořádné situaci. "Bude potřebovat hejtmana, co pro něj bude pracovat na sto procent. Pokud se pan Okleštěk stane hejtmanem, vyzvu ho, aby rezignoval na mandát poslance a naplno se věnoval práci pro Olomoucký kraj, tak jako jsem to po celou dobu dělal já," dodal stávající hejtman.

Krajské volby rozhodnou, co bude dál s nemocnicemi na střední Moravě. Holdingu AGEL skončí pronájem

Krajské volby, které budou v pátek a v sobotu, mají jednu velmi důležitou okolnost. Nové krajské vedení bude muset rozhodnout, co bude dál s nemocnicemi v Prostějově, Přerově a Šternberku. Holdingu AGEL totiž skončí pronájem, rád by pokračoval. Ve...

"V tuto chvíli to opravdu vypadá, že vítězí ANO a bude si vybírat, s kým složí koalici," přiznal v průběhu sčítání také Michal Obrusník (STAN), radní kraje a trojka na kandidátce.    

Podle jedničky na kandidátce ODS, stávajícího náměstka hejtmana pro zdravotnictví Dalibora Horáka, výsledek odpovídá dlouhodobým ziskům ODS v Olomouckém kraji. "Výsledek odpovídá tomu, co jsme očekávali. Bohužel to nevyšlo lépe na mandáty, to nás velmi mrzí. Voliči však rozdali karty a další postup bude na vítězi voleb. V krajských volbách převážila celostátní témata, společnost je otrávená a unavená a hledá jednoduchá řešení," reagoval Horák. 

"Myslím že jsme na kraji odvedli dobrou práci, ale voliči zřejmě nehodnotili tolik práci krajské rady, ale spíše se rozhodovali podle celospolečenských nálad, v tom bych viděl příčinu," uvedl krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství v Olomouckém kraji a lídr Pirátů Martin Šmída. Piráti se ani nedostali do zastupitelstva.

ANO má v krajském zastupitelstvu 26, STAN 9, Spojenci 6, SPD 5, ODS 5 a Stačilo! 4 mandáty.

Olomoucký kraj měl při letošních volbách nejrychleji sečtený okrsek v České republice. Byl to jeden z okrsků v Moravském Berouně na Olomoucku. Nejvíce hlasů tam mělo ANO následovné postkomunistickou koalicí STAČILO. 

Volební účast v obcích zdevastovaných povodněmi na severu Olomouckého kraje byla výrazně nižší než před čtyřmi lety. V České Vsi to bylo jedenáct procent a v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, kde hlasování muselo zajistit ministerstvo vnitra,...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, výsledky, Olomoucký kraj, hejtmanství, Moravský Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Je sečteno. V Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO, druzí jsou s odstupem STAROSTOVÉ  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.