Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

SPD na svých stránkách zpochybňuje roky 1968 a 1989 a vychvaluje minulý režim. S ANO ovládne Olomoucký kraj

Olomoucká SPD na svých stránkách na sociálních sítích sdílí příspěvky, které zpochybňují roky 1968 a 1989 a vychvalují minulý režim. Podle kritiků je to nebezpečné, SPD na sebe prozradila, jak přemýšlí a jaké má hodnoty. Okamurova strana nyní díky hnutí ANO spoluovládne Olomoucký kraj.

V jednom z příspěvků, které sdílí stránka SPD - oblastní klub Olomouc, pisatelka Marie Svedova srovnává dobu před a po "převratu" v roce 1989. "Přiznáváme, že jsme se vzhledem k situaci v naší společnosti, ekonomickému stavu státu a k chování politiků a novinářů dostali do lehce schizofrenní situace, kdy poměr pro a proti začíná být nejen vyrovnaný, ale v některých směrech už bohužel konstatujeme cosi o tom, že lépe už bylo," tvrdí.

Poté spekuluje, jak by se totalitní komunistický režim vyvíjel, kdyby rok 1989 nepřišel: "Nedá se to přesně odhadnout, můžeme se pouze domnívat. A tak musíme porovnávat realitu, kterou jsou prožitá léta za vlády komunistů, a ta později v éře liberálů." 

V dalším příspěvku zase zpochybňuje sovětskou okupaci Československa z roku 1968. Tvrdí, že výklad tohoto roku není jednoznačný a historie nepochopená. "Dnes už si mnohé z té doby idealizujeme. Odpor k bolševikům byl jedna věc, tlak Západu a jeho propaganda druhá. Jisté je, že rozhodnutí většinou v té době paradoxně Ukrajinci obsazeného vedení KSSS a Sovětského svazu dospělo k rozhodnutí zasáhnout u nás a vytvořit tak důvod k jisté nenávisti vůči Moskvě," spřádá divoké teorie.

Kandidát do Senátu za SPD Dopita si na svou podporu zve propagandistku, která opěvuje okupaci z roku 1968

Kandidát do Senátu na Prostějovsku Pavel Dopita z SPD si na svou podporu zve propagandistku, která opěvuje okupaci z roku 1968, popírá existenci covidu a vyzývá k odchodu z EU. Žena bude na setkání s voliči dnes odpoledne v Prostějově. Dopita uvedl,...

Správcem stránky SPD - oblastní klub Olomouc je budoucí náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Jelínek (SPD). "Jsme otevřená skupina, a jestli tam někdo napíše nějaký svůj názor, my to neblokujeme. Náš názor to není," sdělil Jelínek. Na otázku, zda mu takový příspěvek nevadí, odpověděl, že ho ještě nečetl. "Dívám se tam jednou za čas," tvrdí. 

Příspěvek z tohoto pondělí ovšem musel zaregistrovat, protože hodinu po něm na stránky SPD sám vkládal svůj vlastní post. "Nečetl jsme ho, nemohu vám odpovědět," reagoval i přesto Jelínek na otázku, zda s opěvováním minulého režimu souhlasí.

Představitelé ANO a SPD dnes v prostějovském Národním domě podepsali koaliční smlouvu o rozložení sil ve vedení Olomouckého kraje. Hejtmanem bude lídr ANO Ladislav Okleštěk, v radě bude mít Babišovo hnutí devět křesel, SPD dva posty, z toho jednoho...

Budoucí hejtman a lídr ANO Ladislav Okleštěk na dotaz, zda mu za těchto okolností nevadí, že hnutí ANO vzalo SPD do vedení kraje, neodpověděl. 

"Co si myslet o SPD, která nenápadně s náznakem sympatií pomrkává po časech totality a železné opony a hraje na notu nostalgie po dobách, kdy jsme přežívali pod útlakem sovětské okupace? Jaké emoce to má vyvolávat? Proč ignorují skutečná statistická data o jasném zvyšování životní úrovně i míry svobod a rovnoprávnosti, kterých jsme nabývali v porevoluční době," ptá se naopak dosavadní krajský radní Martin Šmída (Piráti). 

U SPD to přitom není jediný incident tohoto druhu. Kandidát do Senátu na Prostějovsku Pavel Dopita (SPD) si na svou podporu v nedávných volbách pozval na veřejné setkání propagandistku, která opěvuje okupaci z roku 1968, popírá existenci covidu, naznačuje chemitrails a vyzývá k odchodu z EU. Dopita ji označil za zajímavého hosta.

Šmída upozorňuje, že jde o velmi nebezpečnou hru. "Proč se SPD snaží v lidech vzbudit dojem, že se vlastně nyní mají hůř? SPD ví, že čím víc si lidé myslí, že se jim nedaří, tím spíš se z takových nešťastných lidí rekrutují voliči populistů a extremistů. Raději se voliče pokusí přesvědčit, že mají chtít úroveň kvality života z dob komunistické totality, tedy rozbité cesty, nedostupné služby, omezení kulturní nabídky a udržení lidí v dělnických a špatně placených profesích. SPD tak mimoděk prozradila, jakým způsobem přemýšlí a jak se staví k hodnotovým otázkám. A to je pro člověka svobodomyslného velmi varující," je přesvědčen Šmída.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SPD - oblastní klub Olomouc

Štítky SPD, Svoboda a přímá demokracie, ANO, komunistický režim, 1968, 1989, Olomoucký kraj, Martin Šmída, vojenská okupace, Olomouc, Pavel Jelínek, Pavel Dopita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SPD na svých stránkách zpochybňuje roky 1968 a 1989 a vychvaluje minulý režim. S ANO ovládne Olomoucký kraj  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.