Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Olomoucký kraj ovládly ANO a SPD, hejtmanem je Ladislav Okleštěk. Babišovo hnutí bude kumulovat funkce

Olomoucký kraj ovládly hnutí ANO a SPD. Novým hejtmanem se podle očekávání stal Ladislav Okleštěk, který zůstane poslancem. Do vedení kraje se dostali také další lidé z Babišova hnutí, kteří své funkce budou kumulovat.

Hnutí ANO drtivě vyhrálo volby, do vedení Olomouckého kraje nakonec vzalo SPD. Pro nového hejtmana a další náměstky na dnešním ustavujícím zasedání často hlasovali také zástupci komunistického STAČILO!, které zůstalo v opozici. Koalice ANO a SPD má v novém krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu 31 hlasů, například pro Oklešťka zvedlo ruku 34 zastupitelů.

"Chtěl bych se zeptat, zda nový hejtman bude ve svém volebním období kumulovat funkce hejtmana a člena Sněmovny, nebo zda bude svůj celkový čas věnovat zájmům Olomouckého kraje," ptal se například odcházející hejtman Josef Suchánek (STAN).

Nový hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) potvrdil, že poslancem zůstane. "Tato otázka zaznívá od začátku volební kampaně. Zůstanu na pozici v Poslanecké sněmovně, je to ideální prostor využít tlak jak na vládu, tak na parlament, kde máme schvalovat například pomoc postiženým oblastem. Pevně věřím, že situaci zvládnu, a kdybych měl náznak pocitu, že to nezvládám, vyvodím z toho závěry," reagoval Okleštěk.

SPD na svých stránkách zpochybňuje roky 1968 a 1989 a vychvaluje minulý režim. S ANO ovládne Olomoucký kraj

Olomoucká SPD na svých stránkách na sociálních sítích sdílí příspěvky, které zpochybňují roky 1968 a 1989 a vychvalují minulý režim. Podle kritiků je to nebezpečné, SPD na sebe prozradila, jak přemýšlí a jaké má hodnoty. Okamurova strana nyní díky...

Kumulovat své funkce budou také další náměstci hejtmana z ANO. Vladimír Lichnovský zůstane náměstkem primátora Přerova, Irena Blažková si ponechá funkci starostky Vranovic-Kelčic na Prostějovsku a Bohuslav Hudec zůstane starostou Rapotína na Šumpersku.  

"Budu vykonávat funkci prvního náměstka i náměstka v Přerově. Chci získat nějaký čas, než se zorientuji, a následně, pokud by moji kolegové měli pocit, že tyto funkce nejde skloubit, tak bych se tím zabýval," slíbil Lichnovský. Podobně se vyjádřili také Blažková a Hudec. Jde o obrat v hnutí ANO o 180 stupňů, v minulosti sám šéf Andrej Babiš kumulaci funkcí ostře kritizoval.

Představitelé ANO a SPD dnes v prostějovském Národním domě podepsali koaliční smlouvu o rozložení sil ve vedení Olomouckého kraje. Hejtmanem bude lídr ANO Ladislav Okleštěk, v radě bude mít Babišovo hnutí devět křesel, SPD dva posty, z toho jednoho...

Podle nového hejtmana Oklešťka je nejbližším úkolem nového vedení kraje rychlá pomoc povodněmi zasaženým oblastem. Nová koalice proto zřídila plně placenou funkci koordinátora na obnovu území zasažených povodněmi. Stal se jím starosta Šumperka Miroslav Adámek z ANO, který tak bude opět kumulovat funkce, protože zůstane starostou. Adámek přitom nedávno neobhájil funkci senátora na Šumpersku.  

Odcházející hejtman Suchánek to nepřímo kritizoval, když řekl, že daleko lepší koordinátorkou by byla například starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09), protože Jesenicko bylo podstatně více zasaženo povodněmi než Šumpersko.

Olomoucký kraj v minulých čtyřech letech ovládala koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj.

Nově zvolené vedení Olomouckého kraje
hejtman Ladislav Okleštěk (ANO)
1. náměstek hejtmana Vladimír Lichnovský (ANO)
náměstkyně Monika Hryzbilová (ANO)
náměstek Martin Škurek (ANO)
náměstkyně Irena Blažková (ANO) 
náměstek Bohuslav Hudec (ANO) 
náměstek Svatopluk Binder (ANO)
náměstek Pavel Jelínek (SPD)
člen krajské rady Dan Chromec (SPD)
člen krajské rady Petr Vrána (ANO)
člen krajské rady Jana Konvičková (ANO)

Ohodnoť článek

Foto poskytl Olomoucký kraj

Štítky zastupitelstvo, hejtman, rada, náměstek, kumulace, funkce, ANO 2011, Olomoucký kraj, Ladislav Okleštěk, Svoboda a přímá demokracie, Andrej Babiš, Vladimír Lichnovský, Irena Blažková, Bohuslav Hudec, povodeň, rada kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj ovládly ANO a SPD, hejtmanem je Ladislav Okleštěk. Babišovo hnutí bude kumulovat funkce  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.