Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

VIDEO: Největší problém v kraji je D1 kolem Přerova, řekl Babiš po setkání s hejtmanem v Olomouci

Bezmála na 36 miliard korun vyčíslila města a obce v Olomouckém kraji své potřeby na důležité investice do obecní infrastruktury. Požadavky, které vzešly z dotazníkového šetření, se týkají hlavně vodovodů a kanalizací i místních komunikací, řekl dnes hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) po úvodním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministry, kteří jsou v regionu na pracovní návštěvě.

Podle Oklešťka je třeba v Olomouckém kraji v následujících letech investovat hlavně do dopravy, vodohospodářské infrastruktury a protipovodňových opatření. „Jsou to témata, která vzešla od místních samospráv. Celkové potřeby našeho kraje z této oblasti jsou na úrovni téměř 36 miliard korun," uvedl hejtman.

Dotazníkový průzkum investičních potřeb měst a obcí podle Oklešťka pomůže kraji nastavit dotace tak, aby pomohly obcím a městům infrastrukturu postupně modernizovat. Hejtmanství například navýšilo program obnovy venkova, dotuje výstavbu sportovišť a finančně podporuje hasiče.

Dotazníkový průzkum zaměřený na investiční potřeby městských a obecních samospráv podle Babiše zatím nechal zpracovat pouze Olomoucký a Jihomoravský kraj. „Shodou okolností to vyšlo na stejnou sumu 35,5 miliardy korun, i když Olomoucký kraj je podstatně menší," podotkl Babiš.

Výsledky krajských dotazníkových průzkumů mezi městy a obcemi budou mít podle Babiše velký význam při sepisování dlouhodobého investičního plánu Česka, který bude členěn podle krajů a resortů. „Největší problém, který tady (v Olomouckém kraji) vnímám, je D1 kolem Přerova," podotkl.

Podle premiéra je třeba předem vyřešit dopravní situaci v Přerově poté, co bude příští rok dokončen první úsek dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem a nebude napojen na zatím nedokončenou část do Říkovic. Ve městě by se kvůli tomu mohla zhoršit už tak špatná dopravní situace. Babiš řekl, že pověřil vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR, aby už s předstihem navrhlo řešení dopravy v Přerově.

Vláda bude dnes se zástupci samospráv jednat například o průmyslové zóně v Přerově-Bochoři, modernizaci Fakultní nemocnice Olomouc i využití hotelu Strojař v Přerově. Ministři navštíví také Muzeum umění Olomouc.

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky Babiš, návštěva, politika, Olomouc, Andrej Babiš, Přerov, Olomoucký kraj, Dálnice D1, ANO 2011, Ladislav Okleštěk, průzkum, Muzeum umění Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Největší problém v kraji je D1 kolem Přerova, řekl Babiš po setkání s hejtmanem v Olomouci  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.