Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Českou hlavu letos získá olomoucký profesor a rostlinný genetik Jaroslav Doležel

Národní cenu Česká hlava, která je nejvyšším vědeckým vyznamenáním v České republice, získá za celoživotní přínos k rozvoji genetiky rostlin a aplikaci získaných výsledků v praxi, olomoucký rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.

Profesor Doležel založil nový obor genomiky

Profesor Jaroslav Doležel se zaměřuje na studium dědičné informace rostlin, její struktury a na změny, které doprovázely evoluci rostlin a vznik nových druhů. Zásadně přispěl k uplatnění metody průtokové cytometrie při studiu jaderného genomu a jejímu využití v různých oblastech biologie rostlin a šlechtění zemědělských plodin. Založil nový obor genomiky, tzv. chromozomovou genomiku, která usnadňuje čtení dědičné informace rostlin, její mapování a izolaci důležitých genů. Ve spolupráci s rozvojovými zeměmi se podílí na úspěšném programu analýzy dědičné informace banánovníku a jeho šlechtění. V současnosti se zaměřuje na studium uspořádání dědičné informace v trojrozměrném prostoru buněčného jádra a vlivu tohoto uspořádání na její funkci.

Patří k nejcitovanějším českým vědcům

„Velmi si této ceny vážím a považuji ji za ocenění mého dlouhodobého vědeckého úsilí,“ říká Jaroslav Doležel, který je vedoucím Centra strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Působí také jako vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, jehož součástí je i jeho pracoviště. V Olomouci vybudoval úspěšný vědecký tým, který se ve svém oboru dlouhodobě udržuje mezi světovou špičkou. Jeho výsledky mají dlouhodobý mezinárodní ohlas a i díky tomu patří k nejcitovanějším českým vědcům. Práce profesora Doležela byly dosud citovány více než 12 tisíckrát a Hirsch index má hodnotu 52. Za svou vědeckou činnost získal v roce 1999 cenu Učené společnosti ČRa v roce 2004 byl zvolen jejím řádným členem.V roce 2012 obdržel od Akademie věd ČR cenu PraemiumAcademiae, v roce 2013 mu Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu pšenice udělilo cenu LeadershipAward a v roce 2014 obdržel Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR za mimořádné výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

Potraviny pro budoucnost a zřízení Aplikační laboratoře

Genetik Jaroslav Doležel se vždy se snažil o praktické uplatnění získaných výsledků a koncipoval jeden z nejúspěšnějších programů v rámci Strategie AV21 Akademie věd ČR, Potraviny pro budoucnost, jehož je koordinátorem. Program se věnuje popularizaci vědeckých výsledků a vědecké činnosti vůbec a pomáhá urychlovat přenos výsledků do praxe. Profesor Doležel se zasadil i o zřízení Aplikační laboratoře pro zemědělský výzkum na svém pracovišti v Olomouci, jejímž posláním je přímá spolupráce se šlechtiteli a pěstiteli zemědělských plodin.


Profesor Jaroslav Doležel absolvoval v roce 1978 Vysokou školu zemědělskou v Brně a vědeckou aspiranturu na Ústavu experimentální botaniky ČSAV v Olomouci. V roce 1997 byl jmenován vedoucím olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a také na Karlově univerzitě v Praze. Je úspěšným vedoucím doktorských studentských prací českých i zahraničních studentů a působí jako lektor na odborných kurzech pořádaných zahraničními univerzitami.

Cena Česká hlava se uděluje za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací od roku 2002. Profesora Jaroslava Doležela na ni nominovala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Návrh na jeho ocenění schválila na svém zasedání 17. října vláda České republiky. Slavnostní galavečer k příležitosti předání ceny se uskuteční 25. listopadu v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Česká hlava, Jaroslav Doležel, vyznamenání, genetika, rostliny, Česko, sekvence DNA, výzkum, Olomouc, Akademie věd České republiky, Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky, Praha

Českou hlavu letos získá olomoucký profesor a rostlinný genetik Jaroslav Doležel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.