Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nová publikace Štreitových fotografií přibližuje osudy bezdomovců

Osudy lidí bez domova přibližuje nová publikace renomovaného fotografa Jindřicha Štreita, kterou vydala Charita Olomouc. Zisk z prodeje knihy nazvané Vzájemnosti použije charita na podporu služeb střediska Samaritán, které v Olomouci pomáhá bezdomovcům. Publikace obsahuje výběr Štreitových fotografií z olomouckého cyklu Kde domov můj, šternberského cyklu Uzel v životě a snímky z českobudějovického a svitavského regionu. Sdělila to Eva Štefková z Charity Olomouc.

„Kniha fotografií, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova, nechce šokovat scenériemi ze života těch, kteří se ocitli na okraji společnosti. Cyklus vybraných fotografií je nesen v duchu názvu publikace, který odkazuje k potřebě lásky, vzájemného vztahu a lidské důstojnosti, která náleží každému člověku bez rozdílu," uvedla Štefková.

Fotografie doplňuje víc než desítka básnických textů a podle Štreita je kniha víc než sociální dokument. „Pro mě osobně je v této publikaci téma lidí bez domova zajímavě a netradičně pojato právě propojením fotografie a poezie. Fotografie se s texty vzájemně doplňují, a společně tak otevírají dialogický prostor, který má až existenční přesah," uvedl Štreit.

Štreit se problematice bezdomovectví začal věnovat ve spolupráci s charitními sociálními pracovníky v Olomouci a postupně se oblast zájmu rozšířila o Šternberk, Svitavy, České Budějovice, Tábor a Prahu. Doprovázel terénní pracovníky na cestě za lidmi bez zázemí do improvizovaných příbytků ve volné přírodě, do squatů, zahradních chatek, pod mosty a navštěvoval klienty v azylových domech či sociálních bytech.

„Velmi mě těší, že veškerý zisk z této publikace bude věnován právě službám pro lidi bez domova," podotkl Štreit.

Křest knihy s autogramiádou a vernisáží publikovaných snímků bude ve středu 7. listopadu v 17:00 v olomouckém bistru Bistrá kráva a charitním obchůdku Dobrodruhá. Součástí bude výstava fotografií, která potrvá do konce listopadu.

Dvaasedmdesátiletý Štreit dokumentuje dlouhodobě život na venkově a obyvatele českých vesnic. Kromě svého hlavního tématu vesnice zachycuje i těžkou práci v továrnách i sociální témata. Má za sebou na 1300 samostatných výstav a vydal pět desítek fotografických knih. Loni za svou uměleckou i společenskou činnost obdržel Cenu primátora města Olomouce. V dokumentování vesnického života na severu Moravy pokračují jeho studenti z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Autoři | Foto archiv Jindřicha Štreita (Charita Olomouc)

Štítky kniha, bezdomovci, literatura, fotografie, Štreit, Olomouc, Jindřich Štreit, bezdomovec, Charita Olomouc, Eva Štefková, Česká hymna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová publikace Štreitových fotografií přibližuje osudy bezdomovců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.