Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Dřeviny v olomouckých parcích projdou obnovou. Vysazeno bude téměř dvě stě nových stromů

Především rozsáhlá obnova dřevin v městských parcích, pokračující rekonstrukce rozária i otevření veřejných toalet čeká v příštím roce areál Výstaviště Flora Olomouc. S výsadbou stromů začali zahradníci už na podzim, dohromady by měly v Bezručových, Čechových a Smetanových sadech přibýt téměř dvě stovky stromů. Novináře o tom dnes informovali zástupci výstaviště. Jeho branami dosud prošlo v letošním roce kolem šesti set tisíc návštěvníků, číslo je podle ředitele Jiřího Uhlíře srovnatelné s loňským rokem.

„Nyní zahajujeme výsadbu stromů, bude jich zhruba 140 do jara, budeme vysazovat také keře. V druhé etapě půjde o výsadbu jehličnatých dřevin. Je to velká změna, pevně věřím, že to bude i pro další generace," uvedl Uhlíř. Podle mluvčí výstaviště Michaely Novákové by mělo být v Bezručových sadech vysázeno 59 stromů, v Čechových sadech 55 listnatých stromů a 20 jehličnanů a Smetanovy sady budou osázeny 60 novými stromy.

Nové veřejné toalety

Podle ředitele patří mezi další plánované investice pro příští rok obnova jihozápadní části Smetanových sadů v duchu územní studie areálu. „Jde o obnovu prostoru kolem oranžerie včetně doplnění tohoto prostoru o veřejné toalety," řekl Uhlíř. Investiční akce podle něj ještě nejsou schváleny. Výstaviště navrhlo opravu zázemí palmového skleníku v prostorách terárií, i tam by měly vzniknout veřejné toalety. Výstaviště také počítá s opravou cest a veřejného osvětlení v západní části Smetanových sadů. Pokračovat chce také v druhé etapě obnovy rozária zahrnující veřejné osvětlení a mobiliář a v projektu obnovy prostoru památníku Rudé armády.

Výstaviště své brány návštěvníkům otevře už na začátku příštího roku při plesové sezoně, kterou 12. ledna zahájí městský bál. První akcí příštího roku v pavilonu A bude koncert světoznámého swingového orchestru Glenn Miller Orchestra 10. ledna.

Obchodní náměstkyně výstaviště Eva Fuglíčková uvedla, že Výstaviště Flora čeká v příštím roce kromě tří zásadních květinových výstav Flora Olomouc také výstava For Model, která se uskuteční v březnu. „Chystáme změny, aby návštěvníci našli novinky a inspiraci, a posunout ji chceme i z pohledu využití moderních technologií," řekla Fuglíčková. V programu je rovněž chovatelská výstava v září či v říjnu a tradiční vánoční a adventní akce na konci roku. Kromě toho je výstaviště dějištěm akcí, které nejsou v gesci Výstaviště Flora - jde například o veletrh Stavotech, Garden Food Festival, chystá se i letos dobře zapsaná národní výstava psů Floracanis. „Na začátku června se připravuje také tetovací salon," dodala obchodní náměstkyně.

Autoři | Foto Facebook Jsme z jedné planety

Štítky ČR, trh, výstavnictví, firmy, Výstaviště Flora Olomouc, strom, kongresové centrum, sad, toaleta, Jiří Uhlíř, výstava, Flora Olomouc, městský park, Michaela Šojdrová, Glenn Miller, Rudá armáda, dřevina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřeviny v olomouckých parcích projdou obnovou. Vysazeno bude téměř dvě stě nových stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.