Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Tříkrálovou sbírku bude doprovázet bohatý doprovodný program, přípravy na ni vrcholí

Koncerty, výstavy, ale i společné darování krve doprovodí nadcházející ročník tradiční Tříkrálové sbírky. V olomoucké arcidiecézi zahrnující Olomoucký i část Zlínského kraje budou moci lidé spatřit koledníky od začátku ledna, sbírka potrvá až do poloviny měsíce.

V Olomoucké arcidiecézi se každý rok vybere nejvíce peněz

Akce má dlouholetou tradici. Vznikla právě v tomto kraji v roce 2000. V olomoucké arcidiecézi se navíc každoročně vybere nejvíce peněz z celé republiky. Letos to bylo rekordních 28,4 milionu korun. „Tříkrálovou sbírku každý rok provází spousta doprovodných akcí. Jsou mezi nimi festivaly, koncerty, výstavy, besedy, ale i různé výlety jako poděkování pro koledníky. Zajímavou akcí je například tradiční darování krve na transfuzní stanici prostějovské nemocnice. Tři králové se tam vydají v pondělí 7. ledna už v 05:30," informovala mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Karolína Opatřilová. Poprvé vyrazili tři králové koledovat po domácnostech v Olomouckém kraji a přilehlých krajích v roce 2000.

Peníze pomáhájí například lidem, kteří se náhle ocitli v akutní nouzi

Do ulic na začátku ledna vyrazí několik tisíc koledníků všech generací, řada z nich se do bílých plášťů obléká každý rok. Ke koledníkům v olomoucké arcidiecézi se po celé republice připojí další tisíce. „Pevně věřím, že koledníků bude dostatek a třeba i více než při poslední sbírce, které se jich zúčastnilo přes šedesát tisíc, a že k nim lidé budou štědří," uvedla hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová. Výtěžek Tříkrálové sbírky každoročně roste. Peníze pomáhají například lidem, kteří se náhle ocitli v akutní nouzi.

Část z výtěžku Tříkrálové sbírky jde na pomoc v zahraničí

„Celkem šedesát pět procent výtěžku Tříkrálové sbírky zůstává v regionu, část jde na pomoc v zahraničí. V případě Arcidiecéze olomoucké to je například na Ukrajinu a Haiti," doplnila mluvčí ACHO. Koledníky lidé poznají podle korunky a pláště, ponesou s sebou také pokladničku s logem charity, která je zapečetěná a očíslovaná. V některých městech a obcích předchází koledování požehnání koledníkům. „Uskuteční se v sobotu 29. prosince v 10 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže v Prostějově. Pomocný biskup Josef Nuzík koledníkům připomene jejich poslání a povzbudí je k jejich službě," doplnil prezident ACHO Bohumír Vitásek.

Akce chystá i Šumperk, Šternberk a Prostějov

Doprovodné akce chystají i další charity v kraji. Například v Šumperku se chystá slavnostní zahájení Tříkrálové sbírky v pátek 4. ledna Na Točáku za doprovodu dětského sboru Motýli Šumperk, ve Šternberku se připravuje charitní ples. V Prostějově bude součástí akcí například bruslení na ledové ploše na náměstí T. G. Masaryka či koledování studentů Cyrilometodějského gymnázia v nemocnici a v sociálních službách.

Autoři | Foto www.acho.charita.cz

Štítky Tři králové, charita, sbírka, Tříkrálová sbírka, peníze, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Arcidiecéze olomoucká, Prostějov, Šumperk, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Tomáš Garrigue Masaryk, Arcidiecézní charita Olomouc, Josef Nuzík, Bohumír Vitásek

Tříkrálovou sbírku bude doprovázet bohatý doprovodný program, přípravy na ni vrcholí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.