Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Mělká tůň, která vznikla vyhloubením suchého poldru, bude v případě povodní zachytávat vodu

Tůň, která bude sloužit i drobným vodním živočichům a rostlinám, byla na sklonku loňského roku vybudována v přerovské místní části Újezdec. Občanům má sloužit jako pěkné místo, které bude lákat k procházkám i odpočinku. I když má jít o zpestření, tůň má sloužit v první řadě jinému účelu - jedná se totiž o původní suchý poldr, který v případě povodní bude zachytávat vodu.

„Poldr byl v Újezdci vybudován před osmnácti lety. Původně to byla vysušená prohloubenina v zemi, ale místní lidé si přáli, aby byla alespoň částečně zatopena vodou a stala se příjemným prvkem krajiny,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Aby poldr neztratil svůj význam, je mokřad mělký. „Celková plocha vodní hladiny je 1 060 metrů čtverečních s proměnlivou hloubkou příbřežního pásma 0,1 až 0,7 metru. Provozně je mokřad řešen jako tůň vybudovaná pod úrovní dna stávajícího suchého poldru, která je napájená stávajícími melioračními drenážemi,“ doplnil Miroslav Kašpárek z přerovského magistrátu. I když už je tůň hotová, v dubnu ještě její okolí čekají drobné úpravy a břeh bude zatravněn.

Stavba přišla na milion korun, je ale předpoklad, že se peníze městu vrátí. „Požádali jsme už na tuto stavbu o dotaci z Ministerstva životního prostředí, a to ve výši sto procent uznatelných nákladů,“ řekla na závěr náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Tisková zpráva

Štítky poldr, tůň, voda, příroda, rostliny, živočichové, Michal Zácha, Miroslav Kašpárek, Hana Mazochová, povodeň

Mělká tůň, která vznikla vyhloubením suchého poldru, bude v případě povodní zachytávat vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.