Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Na letošním ročníku festivalu vážné hudby Klasika Viva vystoupí tenorista Štefan Margita

Tenorista Štefan Margita, který v Šumperku vystoupí poprvé, či komorní soubor Bennewitzovo kvarteto budou hvězdami letošního ročníku festivalu vážné hudby Klasika Viva.

Cyklus posluchačům nabídne čtyři koncerty v Šumperku a jeden v Českém Brodě, kde bude také v polovině února zahájen. Cyklus 17. února otevře Kvarteto Apollon, které patří mezi přední reprezentanty slavné české kvartetní školy. V Šumperku na něj na konci února naváže koncertem v kostele Zvěstování Panny Marie Bennewitzovo kvarteto.

„V mezinárodním měřítku jde o špičkový komorní soubor, což dokládají nejen vítězství ve dvou prestižních soutěžích - v Ósace v roce 2005 a Prémio Paolo Borciani v Itálii v roce 2008, ale i pochvalné hlasy kritiky," uvedl Janků. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na skladby například Ludwiga van Beethovena či Antonína Dvořáka. Na stejném místě se v polovině března představí klavírista Martin Kasík, vítěz mnoha domácích i mezinárodních soutěží. „Koncertoval v řadě proslulých koncertních sálů Evropy, Spojených států amerických, Japonska, Tchaj-wanu či Singapuru," uvedl Janků.

Na koncertě zazní skladby Fryderyka Chopina či jedinečné Obrázky z výstavy skladatele Modesta Petroviče Musorgského. V dubnu příznivce vážné hudby čeká vystoupení Štefana Margity a Moravského klavírní tria ve velkém sále Domu kultury v Šumperku. Zazní skladby Antonína Dvořáka, Franze Schuberta či Petra Iljiče Čajkovského, doplnil Janků. První část koncertního cyklu zakončí na klarinet 20. května Karel Dohnal, který má za sebou podle pořadatelů koncerty v mnoha zemích Evropy, Asie, Severní i Jižní Ameriky.

V letech 2009 až 2010 hostoval jako první klarinetista v BBC Symphony orchestra v Londýně. „Karel Dohnal představí kompozici Karlheinze Stockhausena s názvem Harlekin, která spojuje hru na klarinet, tanec a pantomimu. Toto jedinečné komediální představení klade na interpreta mimořádné nároky, a proto ho v současnosti hraje jen několik klarinetistů na světě," dodal ředitel přehlídky.

Festival Klasika Viva má dlouholetou tradici, první ročník se uskutečnil v roce 2001. Každoročně jej navštíví přes 2000 posluchačů. Smyslem festivalu je nabídnout lidem na severu Olomouckého kraje kvalitní koncerty vážné hudby v podání mladých úspěšných umělců či hudebníků známých jmen.

Autoři | Foto Facebook Klasika Viva

Štítky Klasika Viva, Margita, tenorista, kultura, hudba, festival, klasická hudba, Štefan Margita, koncert, Šumperk, Antonín Dvořák, Ludwig van Beethoven, Evropa, Martin Kasík, Fryderyk Chopin, Pjotr Iljič Čajkovskij, Itálie

Na letošním ročníku festivalu vážné hudby Klasika Viva vystoupí tenorista Štefan Margita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.