Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Moravské divadlo v pátek uvede premiéru baletu Bajadéra. Choreografie se zhostil Michal Štípa

V pátek uvede Moravské divadlo v Olomouci premiéru výpravného příběhu Bajadéra. Tato pohádková podívaná se v České republice dočkala zatím jen dvou inscenací, a to v Praze a Brně.

Olomouckého ztvárnění baletu se v roli choreografa a režiséra ujal Michal Štípa, který si zatančil v obou dvou předchozích inscenacích. Příběh, který pojednává o lásce chrámové tanečnice Nikie a vojevůdce Solora, je zasazený do Indie. Bajadéra měla světovou premiéru v roce 1877 v Mariinském divadle v Petrohradě. Jde o společné dílo skladatele Ludwiga Minkuse a francouzského tanečníka a choreografa Maria Petipy.

K žádným zásadním změnám v libretu nedošlo. Upravil jsem jen několik variací sboru z důvodu počtu tanečníků na jevišti. Mé nastudování bude končit obrazem Království stínů jako v původní verzi z roku 1877, která se u nás takto nikdy neuváděla, což diváci mohou vnímat jako změnu," uvedl Štípa.

Jako choreograf má Štípa zkušenost s Minkusovým baletem Don Quijote. „Don Quijote je po technické stránce náročný především pro sólisty, kdežto Bajadéra je náročná nejen pro sólové party, ale i pro sbor. Bajadéra je dle mého názoru jeden z nejnáročnějších klasických baletů a jeho příprava klade vysoké nároky na všechny divadelní složky," dodal Štípa.

V Království stínů se Solor setká s milovanou Nikií. Necháváme otevřený konec v tom, že divákům neříkáme, zda jde o setkání ve snu, v nebi, v Solorově mysli nebo někde úplně jinde. V předchozích českých inscenacích Bajadéry obsahoval balet ještě scénu svatby," řekla dramaturgyně Martina Náhlíková.

Na diváky čekají charakterově rozmanitá hudební čísla s četnými instrumentálními sóly. „Melodie jsou líbivé a nápadité. Nechybí adagia, tempově pestré variace ani hudba s charakterem valčíku. Právě melodie místy evokují exotiku, do níž je příběh zasazen," podotkl Šumník.

Hlavní roli ztvární Yui Kyotani, která získala v roce 2017 Cenu Thálie za roli Kitri v baletu Don Quijote. Jako válečník Solor se představí Paul Oliver.

Autoři | Foto mdol.cz

Štítky divadlo, kultura, představení, balet, Bajadéra, Moravské divadlo, premiéra, Michal Štípa, Česko, Praha, tanečník, Brno, Olomouc, Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, Ludwig Minkus, Marius Petipa

Moravské divadlo v pátek uvede  premiéru baletu Bajadéra. Choreografie se zhostil Michal Štípa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.